Ako prežijú tieto ľadové dni sťahovavé vtáky?
25 | 03 | 2020 I Dušan Guman

Viaceré sa vrátili ešte pred silnou vlnou oteplenia. Sídliská ozvučujú pestré operence, ktoré spevom nielen lákajú samičky, ale si i vymedzujú hniezdne teritórium. Čo s našimi milými spoločníkmi urobia nečakané ľadové dni, keď teplota náhle poklesla aj o 15 stupňov?



Odpočívajú a čakajú na hmyz

„Migrácia vtáctva je v tento čas v plnom prúde a vtáctvo tiahne na Slovensko a do severských krajín,“ konštatuje RNDr. Peter Krišovský, zoológ Východoslovenského múzea v Košiciach. „Na Slovensko už prileteli pŕhľaviare čiernohlavé,  škovránky poľné, škorce obyčajné, trasochvosty biele, žltochvosty domové, kulíky riečne, holuby hrivnáky  a na mnohé hniezda už aj bociany biele,“ menuje. Čo sa s milými spevavcami stane, keď náhle udrie taká krutá zima ako v týchto dňoch? „Prudké ochladenie zvyčajne zastaví ťah vtáctva. Vtáky sa orientujú podľa počasia a na základe toho vedia prispôsobiť aj migráciu. Niekedy ich však môže počasie zaskočiť a zmeniť aj smer ich letu. Počas chladných a veterných dní vtáky odpočívajú a prečkávajú nepriazeň počasia. Hmyzožravé druhy vtákov bývajú  dlhou zimou ohrozené najviac, keď nemajú dostatok potravy a môžu aj uhynúť,“ upozorňuje Peter Krišovský.
Koľko takto vydržia?

„Vtáky dokážu prežiť aj kritické podmienky počasia viac dní. Viac ako týždeň už môže byť pre niektoré vtáčie druhy nebezpečný,“ informuje zoológ. Ako sa dá vtákom v takejto situácii pomôcť? Ak nájdeme vtáčí druh, ktorý môže byť zranený alebo poranený, najlepšie urobíme, ak zavoláme tiesňovú linku 112. Všetky vtáčie druhy, okrem holuba skalného, sú zákonom chránené. Odchyt a manipuláciu preto môžu robiť len pracovníci Štátnej ochrany prírody, prípadne inštitúcie, ktoré majú na túto činnosť povolenie,“ vysvetlil. Počasie by sa malo „umúdriť“ v druhej polovici týždňa. Oteplenie podľa meteorológov začne vo štvrtok, v piatok by už malo byť výrazné.
Brhlík má iný pohľad na svet

„Zmena počasia neovplyvňuje len migráciu, ale aj hniezdenie vtáctva,“ dopĺňa Peter Krišovský. Jeho obľúbeným vtákom je druh, ktorý sa minimálne v jednej veci od svojich vtáčích bratrancov veľmi líši. „Môj obľúbený vtáčí druh je brhlík obyčajný, ktorý ako jediný vie liezť po stromoch dole hlavou. Má tak iný pohľad na svet. Je to vtáčí druh, ktorý často hniezdil v búdkach, ktoré som ako študent vyvesoval,“ zaspomínal si zoológ Východoslovenského múzea v Košiciach. Brhlík má tiež zaujímavý zvyk oblepovať vchod do hniezda alebo búdky hlinou. Zúži tak otvor iba na svoju veľkosť, aby mu do hniezda nelozili iné vtáčie druhy.

Aj Nemci utekajú domov. Denne sa vráti jedno malé mesto. 
Podľa Nemeckej spolkovej vlády sa v súčasnosti každý deň vracia zo zahraničia do Nemecka v priemere 10 000 Nemcov. Čítať ďalej
25 | 03 | 2020 | Peter Paľonder