Viac ako 100 000 ľudí sa vyliečilo z koronavírusu
24 | 03 | 2020 I Mário Martinka

Podľa najnovších údajov z Johns Hopkins University sa z nového koronavírusu vyliečilo viac ako 100 000 ľudí.


Viac nakazených vírusom COVID-19, je potvrdených mimo krajiny pôvodu vírusu ako v samotnej krajine. Čína má viac ako 81 400 prípadov, zatiaľ čo takmer 260 000 prípadov bolo hlásených v takmer 166 ďalších krajinách, píše newsweek.com

Južná Kórea zaznamenala veľké množstvo uzdravení, pričom takmer tretina infikovanej populácie sa zotavila z vírusu. Taliansko, napriek najväčšiemu počtu potvrdených prípadov mimo Číny, zaznamenalo od začiatku prepuknutia nielen úmrtia, ale aj uzdravenia.
Čína dosiahla viac ako 70 000 uzdravených

Viac ako 70 000 ľudí v Číne sa z vírusu zotavilo. Len v provincii Hubei sa zotavilo takmer 59 000 ľudí, zatiaľ čo tisíce ľudí sa zotavili v iných častiach krajiny vrátane provincie Guangdong v juhovýchodnej Číne, východných provinciách Henan a Zhejiang a Hunan v strednej Číne.

Čína tvrdí, že ohnisko vírusu bolo do značnej miery potlačené. V nedeľu bol nahlásený iba jeden nový domáci prípad. Krajine sa podarilo spomaliť šírenie vírusu na základe prísnych opatrení na zabránenie šíreniu nákazy, ktoré boli zavedené na začiatku prepuknutia choroby, na konci januára, vrátane uzatvorenia mesta Wu-chan, v ktorom žije takmer 11 miliónov ľudí.

Príšerné zábery z nemocnice v Španielsku! Pacienti so záchvatmi kašľa ležia bezvládne na podlahe! (VIDEO)
Prostredníctvom sociálnych sietí sa šíri šokujúce video na ktorom je zachytená kolabujúca nemocnica v Španielsku pod náporom pacientov nakazených koronavírusom. Hrôzostrašné zábery vás postavia zo stoličiek, veď posúdte sami! Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | Miroslav Tóth


Čína však zaznamenala nárast v dovezených prípadoch. V nedeľu oznámila 46 prípadov, z ktorých 14 bolo v Šanghaji, zatiaľ čo 13 bolo v čínskom hlavnom meste Pekingu.

Krajina zaviedla niekoľko opatrení na zabránenie ďalšiemu šíreniu vírusu vrátane presmerovania všetkých medzinárodných letov smerujúcich do Pekingu, jeho najväčšieho strediska leteckej dopravy, na jedno z 12 ďalších letísk. Cestujúci sa podrobia zdravotným prehliadkam na týchto letiskách predtým, ako budú môcť letieť do Pekingu.
Južná Kórea - takmer tretina vyliečených

Zdá sa, že aj Južná Kórea, ktorá má najväčší počet prípadov v Ázii (takmer 8 900 potvrdených infekcií), dokázala spomaliť šírenie vírusu. K dnešnému dňu sa z vírusu vyliečilo viac ako 3 100 ľudí. V nedeľu krajina oznámila 64 nových prípadov, čo je najnižší počet od vrcholu prepuknutia v krajine asi pred mesiacom.

„Číslam zatiaľ nepripisujeme prílišnú váhu, ale keďže napriek klesajúcemu trendu existujú určité výkyvy, našou najvyššou prioritou je predchádzať infekciám ojedinelých skupín a prípadom repatriácie,“ povedal Yoon Tae-ho, generálny riaditeľ verejného zdravia a politiky ministerstva zdravotníctva krajiny.

Od nedele sa v krajine zaviedla 15-dňová politika sociálneho dištancovania vrátane obmedzení náboženských a športových podujatí, ako aj zábavných zhromaždení. Podľa Yoon sa väčšina náboženských miest zmenila na online služby.
Počet vyliečených v Taliansku prevyšuje počet obetí

Kým Taliansko zaznamenalo od vypuknutia choroby takmer 5 400 úmrtí, čo je najväčší počet na svete (prekonal Čínu), zotavilo sa viac ako 7 000 ľudí. Krajina zaviedla prísne blokovacie opatrenia v celej krajine v snahe zabrániť šíreniu vírusu, ktorý postihol viac ako 59 100 ľudí.

V malom mestečku Vò neďaleko Benátok, kde bola nahlásené prvé úmrtie v krajine, sa ukázalo, že pri znižovaní šírenia vírusu zohrali kľúčovú úlohu aj prísne testy.

Zdravotnícke úrady údajne testovali a znovu otestovali takmer 3 300 obyvateľov mesta. Testy sa robili na každom, či už vykazovali príznaky alebo nie. Každý, kto bol infikovaný (rovnako ako všetci, s ktorými prišli do styku), bol potom prepustený do karantény.

Čína ohlasuje prvú vakcínu proti koronavírusu už na apríl
Čínski predstavitelia tvrdia, že budúci mesiac budú pripravené očkovacie látky proti koronavírusu na núdzové situácie a klinické skúšky. Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | Mário Martinka