Tajné služby USA varovali pred šírením koronavírusu. Trump ich nepočúval?
24 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Je vysoko pravdepodobné, že Spojené štáty budú mať zakrátko najvyšší počet infikovaných na svete. Americký prezident Donald Trump mal vraj varovanie tajných služieb pred šírením nákazy koronavírusom, no nereagoval. Informoval o tom web denníka Pravda.






Už v januári a vo februári americké tajné služby upozorňovali na problém so šírením nákazy v Číne a v ďalších krajinách, napísal americký denník Washington Post. Spravodajské organizácie tiež údajne tvrdili, že Peking zakrýva rozsah problému. Predstaviteľ vlády s prístupom k správam tajných služieb, ktorý si neželal byť menovaný, uviedol, že Donald Trump to možno neočakával, ale mnoho iných ľudí vo vláde áno. "Len ho nemohli prinútiť, aby s tým niečo robil."


Trumpa tajné služby nezaujímajú

„Nie je ničím novým, že Trump sa nezaujíma o spravodajské informácie alebo, širšie povedané, o názory iných, najmä expertov. Pandémia je však príkladom toho, čo sa stane, keď sa lídri a tvorcovia politík spoliehajú len na svoje inštinkty a sledujú iba politické motivácie. Riadenie krajiny si však v dnešnej dobe vyžaduje fungovanie masívnej byrokracie, v ktorej rozhodnutia expertov ovplyvňujú takmer každú súčasť našich životov,“ reagoval pre Pravdu bezpečnostný analytik John Sipher.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/03/23/koronavirus-by-mohol-byt-najlepsou-vecou-%e2%80%8b%e2%80%8bktora-sa-stala-hollywoodu/

Tento muž takmer tri desaťročia pôsobil v CIA. Pokračuje: „Tajné služby sa vždy budú snažiť, aby prišli s čo najlepším odhadom situácie, ktorý potom predkladajú prezidentovi a vláde. Ak sa ho však rozhodne Biely dom ignorovať, nemôžu s tým nič spraviť. Je na voličoch, aby povedali, či prezident berie svoju zodpovednosť vážne."
Nepresný článok?

Trump následne na tlačovej konferencii vyhlásil, že článok novín Washington Post je veľmi nepresný. Jasne však nepovedal, v čom je chyba. Podľa neho by sa denník vraj mal hanbiť. „Pripomeňme si, že pred mesiacom hovoril Trump o víruse ako o podvode a konšpirácii demokratov, ktorí sa vraj aj za pomoci média snažia podkopať jeho vládu. Ešte 6. marca prezident tvrdil, že bude pokračovať v politických stretnutiach s voličmi a vyhlásil, že sa neobáva problémov s veľkými zhromaždeniami ľudí. Bolo to napriek jasným dôkazom, že sa pandémia rýchlo šíri,“ uviedol James Forest, profesor bezpečnostných štúdií na Massachusettskej univerzite v Lowelli.

Dodal: „Ak je správa, ktorú sme čítali, pravdivá, tak potvrdzuje fakt, že Trump sa jednoducho nezaoberá informáciami, ktoré sa mu nepáčia. A napriek varovaniam o vážnom nebezpečenstve nespravil nič.“

USA sú momentálne na treťom mieste za Čínou a Talianskom, čo sa týka nákazy koronavírusom. Majú takmer 27-tisíc potvrdených prípadov choroby COVID-19. Pandémia si v Amerike už vyžiadala takmer 350 mŕtvych, vyliečilo sa 178 ľudí.

Ako si doma vyrobiť dezinfekciu rúk? Tu je recept od expertky
Prípravky na dezinfekciu rúk sú v dnešnej dobe väčšinou vypredané. Ak ale máte potrebné suroviny, môžete si niečo podobné vyrobiť aj sami. Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová