Španielska armáda nachádza v domovoch dôchodcov zanedbané, opustené a často aj mŕtve telá pacientov
24 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Španielski vojaci, ktorí pomáhajú v boji proti pandémii koronavírusu, uviedli, že starší pacienti v domovoch dôchodcov sú opustení bez hygienickej starostlivosti a v niektorých prípadoch aj mŕtvi vo svojich posteliach, informuje BBC.


Vojsko bolo povolané na pomoc pri dezinfekcii domovov dôchodcov v Španielsku, jednej z najviac postihnutých krajín Európy. Medzitým sa zimný štadión v Madride použije ako dočasná márnica pre obete Covid-19, informovali miestni úradníci.

V pondelok krajina zaznamenala najvyšší počet obetí koronavírusu - 462, čím sa celkový počet zvýšil na 2 182. Španielska ministerka obrany Margarita Roblesová pre súkromný televízny kanál Telecinco uviedla, že vláda bude „v spojitosti s domovmi dôchodcov prísnejšia, ako aj pri spôsobe zaobchádzania so staršími ľuďmi“.

Karanténa alebo väzenie? Taiwan sleduje súkromné telefóny občanov, aby dohliadal či neopúšťajú domovy
Plán Taiwanu na zvládnutie epidémie koronavírusu zahŕňa bezpečnostný program, ktorý využíva súkromné mobilné telefóny taiwanských občanov na sledovanie ich pozície a na zabezpečenie toho, aby neporušovali karanténne príkazy, informuje... Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


„Armáda počas určitých návštev zistila, že niektorí starší ľudia sú úplne opustení, niekedy dokonca bez známok života vo svojich posteliach,“ dodala Roblesová. Ministerstvo obrany uviedlo, že personál opustil niektoré domovy dôchodcov po tom, ako v krajine vypukla epidémia vírusu Covid-19.

Úradníci zdravotníctva uviedli, že za normálnych okolností sú telá zosnulých obyvateľov umiestnené v chladiarenských skladoch, až kým ich neprevezmú pohrebné služby. Ak je však podozrenie, že príčina smrti súvisí s koronavírusom, telá sa nechajú na svojich posteliach, kým ich neprevezme riadne vybavený pohrebný personál.

Španielsky minister zdravotníctva Salvador Illa na tlačovej konferencii uviedol, že domovy dôchodcov sú „absolútnou prioritou vlády“. „Budeme vykonávať najintenzívnejšie monitorovanie týchto centier,“ dodal.

Pandémia Covid-19 spôsobí USA dlhovú krízú pravdepodobne skôr ako sa čakalo v roku 2035!
Celková suma balíka fiškálnych stimulov v USA by sa mohla pohybovať okolo jedného bilióna dolárov. Smeruje USA pri rekordnom rozpočtovom deficite a štátnom dlhu na úrovni 23 biliónov dolárov k urýchleniu dlhovej krízy? Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Keď sa kríza v Madride zhoršila, mestský pohrebný ústav uviedol, že od utorka pozastaví zhromažďovanie obetí Covid-19 kvôli nedostatku ochranných prostriedkov a preplnenej kapacite. Mesto má v pláne používať štadión, ľadové klzisko Palacio de Hielo, ako dočasnú márnicu, kde budú telá uložené, až kým ich neprevezmú pohrebné služby.

Španielsko je v dôsledku pandémie koronavírusu druhou najpostihnutejšou krajinou v Európe, hneď po Taliansku.

7 mýtov o koronavíruse
Nie všetko, čo počujete, je pravda. Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | Mário Martinka