Prezidentka Čaputová telefonovala s českým a nemeckým prezidentom ohľadom koronavírusu a požiadala ich o pomoc
24 | 03 | 2020 I SITA

Prezidentka Zuzana Čaputová telefonovala s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom a českým prezidentom Milošom Zemanom ohľadom koronavírusu a požiadala ich o pomoc.


Informovala o tom na sociálnej sieti. Hlava štátu zdôraznila, že všetky krajiny v Európskej únii v súčasnosti trápia rovnaké problémy. Prezidentka má v pláne v najbližších dňoch kontaktovať aj ďalšie hlavy štátov.

„Nielen nás, ale aj našich susedov a priateľov v Európskej únii trápia v týchto dňoch rovnaké problémy. Aj preto som dnes telefonovala s českým prezidentom Milošom Zemanom a nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom,“ uviedla prezidentka. Podľa hlavy štátu sú obaja prezidenti a ich rodiny v zdraví a zaželala im, aj ich krajinám, úspech v boji s koronavírusom.

„S prezidentom Zemanom sme si vymenili informácie o situácii na Slovensku a v Česku a zhodli sme sa, že pre našich obyvateľov je dôležité vidieť, že aj v týchto ťažkých časoch sa krajiny spájajú, aby jedna pomohla druhej,“ uviedla.

Vláda v noci vymenovala nových štátnych tajomníkov a odvolali šéfa štátnych hmotných rezerv
Štátnymi tajomníkmi na Ministerstve dopravy a výstavby SR (MDV) sa stali Katarína Bruncková a Ján Marosz. Rozhodla o tom vláda na rokovaní v pondelok neskoro večer na návrh ministra dopravy a výstavby Andreja Doležala (nominant Sme rodina).... Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | SITA


Prezident Steinmeier ju informoval o nemeckej pomoci Taliansku, ktoré je najviac postihnuté krízou a susednému Francúzsku. Čaputová zdôraznila, že Nemecko poskytuje napriek obmedzeným kapacitám svoje zdravotnícke zariadenia na pomoc pri liečení nakazených vírusom v týchto štátoch.

„Prezidenta som pri tejto príležitosti požiadala o pomoc Slovensku pri zaistení ochranných prostriedkov, a najmä kvalitných a účinných testov pre našich obyvateľov. Veľmi som ocenila, že vyjadril ochotu hľadať možnosti, ako nám v tejto situácii môže pomôcť. Vážim si to,“ dodala s tým, že v najbližších dňoch bude kontaktovať aj ďalšie hlavy štátov.

Koalícia sa chce dostať k údajom občanov,Smer-SD vládny návrh nepodporí, tvrdí Fico
Vládna koalícia chce zneužiť situáciu so šírením nákazy novým koronavírusom a sledovať svojich občanov. Tvrdí to predseda Smeru-SD Robert Fico v reakcii na vládny návrh zákona, ktorý by okrem iného umožnil Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR... Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | TASR