Plénum prerokuje dva vládne návrhy zákonov v zrýchlenom režime
24 | 03 | 2020 I TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú dva vládne návrhy zákonov súvisiace s mimoriadnou situáciou pre šírenie nového koronavírusu v zrýchlenom režime. Poslanci totiž schválili návrhy na skrátené legislatívne konanie. Ide o vládne návrhy týkajúce sa opatrení v justícii a školstve.


Vládny návrh zákona týkajúci sa opatrení v justícii predpokladá napríklad prerušenie plynutia súkromnoprávnych lehôt v súvislosti s novým koronavírusom. Návrh upravuje aj odvolávanie členov Súdnej rady SR. Súdy by tiež mohli mať v čase mimoriadnej situácie alebo v prípade vyhlásenia núdzového stavu pojednávania a verejné zasadnutie iba v nevyhnutnom rozsahu.

Ďalším z opatrení má byť možnosť pre právnické osoby, aby mohli zasadať bez osobného stretnutia. Vládny návrh o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nákazlivého ochorenia COVID-19 a v justícii pripravilo ministerstvo spravodlivosti.

Vládny návrh novely zákona o výchove a vzdelávaní predpokladá, že bude ministrovi školstva umožnené rozhodnúť o termínoch rozhodujúcich pre organizáciu školského roka mimo limitov ustanovených školským zákonom. Rovnako by mal mať minister možnosť zrušiť časti alebo formy skúšok, ktorými sa ukončuje výchova a vzdelávanie v strednej škole.

Poslanec Baránik nemá potvrdené ochorenie COVID-19, tvrdí Kollár
Poslanec parlamentu Alojz Baránik (SaS) nemá potvrdené ochorenie COVID-19 ani neprejavuje príznaky tohto ochorenia. Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | TASR