Karanténa alebo väzenie? Taiwan sleduje súkromné telefóny občanov, aby dohliadal či neopúšťajú domovy
24 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Plán Taiwanu na zvládnutie epidémie koronavírusu zahŕňa bezpečnostný program, ktorý využíva súkromné mobilné telefóny taiwanských občanov na sledovanie ich pozície a na zabezpečenie toho, aby neporušovali karanténne príkazy, informuje Breitbart.


Mnohí kvôli tomuto postupu označujú taiwanské domovy ako „väzenie“ či „elektrický plot“, ktorý zaisťuje občanovi ostať doma. „Cieľom je zabrániť ľuďom v šírení infekcie,“ uviedol Jyan Hong-wei, vedúci oddelenia počítačovej bezpečnosti na Taiwane, ktorý sa snaží bojovať proti vírusu v spolupráci s telekomunikačnými operátormi.

Systém monitoruje telefónne signály, aby upozornil políciu a miestnych úradníkov na občanov, ktorí sa vzdialia od svojej adresy alebo vypnú svoje telefóny. Hong-wei uviedol, že navštívia tých, ktorí spustia varovanie, do 15 minút. Úradníci tiež volajú občanom dvakrát denne, aby sa uistili, že sa nechcú vyhnúť sledovaniu tým, že nechajú svoje telefóny doma.

Pandémia Covid-19 spôsobí USA dlhovú krízú pravdepodobne skôr ako sa čakalo v roku 2035!
Celková suma balíka fiškálnych stimulov v USA by sa mohla pohybovať okolo jedného bilióna dolárov. Smeruje USA pri rekordnom rozpočtovom deficite a štátnom dlhu na úrovni 23 biliónov dolárov k urýchleniu dlhovej krízy? Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Podobné, ale trochu menej rušivé sledovacie systémy používa aj Izrael, Južná Kórea, Thajsko a Vietnam. Singapur posiela textové správy jednotlivcom v karanténe a necháva im určitý čas na kliknutie na odkaz, aby preukázali, že sú skutočne doma. Hongkong vydáva náramky na sledovanie polohy občanom v karanténe.

Taiwanský „elektrický plot“ pôsobí ako jeden z najdôkladnejších sledovacích systémov.  Niektorí z miestnych obyvateľov označili postup vládnych úradov ako „strašidelný“.

„Povedali mi, že ak zmeškám ďalší hovor, príde pre mňa domov polícia,“ uviedla miestna civilná žena.

Taiwanský prezident Tsai Ing-wen sa vo štvrtok poďakoval verejnosti za dodržiavanie prísnych protokolov proti šíriacemu sa vírusu Covid-19 a zaviazal sa, že zabráni nepríjemnému zaobchádzaniu s občanmi, pokiaľ to nebude absolútne nevyhnutné.

Hlavný lekár štátnej nemocnice v Moskve tvrdí, že pandémia Covid-19 bude trvať ešte 6 mesiacov
Pandémia koronavírusu sa stala celosvetovou katastrofou, nakoľko počet obetí neúnavne rastie a milióny ľudí je nútených žiť v uzavretej karanténe, čo mnohých viedlo k premýšľaniu o tom, ako dlho môžeme očakávať, že tieto okolnosti... Čítať ďalej
22 | 03 | 2020 | Timotej Dudka