Hlavné mesto očakáva straty v rozpočte v desiatkach miliónov eur
24 | 03 | 2020 I SITA

Hlavné mesto očakáva straty v rozpočte v desiatkach miliónov eur v súvislosti s opatreniami pre šíriaci sa koronavírus. Hovorca hlavného mesta Peter Bubla informoval agentúru SITA, že mesto stratí príjmy predovšetkým z podielovej dane, teda dane z príjmu fyzických osôb.


Podľa prvého odhadu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť sa bude výpadok dane z príjmu fyzických osôb v dôsledku krátenia miezd, čerpaniu PN, OČR a úľavám štátu pohybovať medzi 3 až 10 percentami prognózy, na základe ktorej je zostavený rozpočet mesta. To pre mesto predstavuje 5 až 17 miliónov eur.

Zatiaľ však ide len o hrubý odhad. Ďalšou oblasťou, z ktorej hlavné mesto stratí príjmy je daň za ubytovanie. Zatvorené hotely a prepad turizmu priamo ovplyvňuje daň za ubytovanie. Hrubý odhad výpadku je minimálne milión eur. Mesto tiež príde o tržby z Dopravného podniku, nakoľko ľudia necestujú a pokles obsadenosti MHD je okolo 60 až 80 percent oproti času pred koronavírusom. Odhadovaná strata je rádovo niekoľko miliónov eur.

Na Slovensko dorazilo 2,5 milióna kusov jednorazových ochranných rúšok
Na Slovensko v utorok dorazilo 2,5 milióna kusov jednorazových ochranných rúšok, 50.000 kusov testerov, 20.000 kusov ochranného oblečenia a 25.000 kusov ochranných okuliarov. Časť bola darom od súkromných spoločností. TASR o tom informoval hovorca... Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | TASR


Straty tržieb galérie, múzea, knižnice či ZOO zatiaľ nie sú známe a mesto zbiera odhady. Hlavné mesto tiež stratí príjmy z dane za užívanie verejného priestranstva. Menej letných terás a menej akcií, ktoré zaberajú verejné priestory povedú k nižšiemu výberu dane.

Na presnom odhade mesto pracuje. Peter Bubla doplnil, že mesto neočakáva zásadnú stratu príjmov dane z nehnuteľností. Očakáva len posun v príjmoch na neskôr, pretože viac ľudí a firiem bude platiť v splátkach. Mesto tak celkovo očakáva rozpočtový dopad v desiatkach miliónov eur.

"Okrem rozpočtového dopadu existujú riziká výpadku pracovnej sily na zabezpečenie základných funkcií mesta v prípade rozšírenia nákazy (vodiči Dopravného podniku Bratislava a OLO, zamestnanci komunálneho podniku a firiem, ktoré čistia a kosia mesto, zamestnanci zariadení pre seniorov, údržba ciest, opravy budov). Čo presne to bude znamenať závisí od reakcie novej vlády, či pomôže nielen podnikateľom, ale aj samosprávam," povedal Bubla. Hlavné mesto zatiaľ neplánuje zastaviť investičné projekty, niektoré sa pravdepodobne posunú.

Školy budú zatvorené do odvolania, uviedol minister školstva
Všetky školy na Slovensku budú do odvolania zatvorené. Uviedol to po dnešnom rokovaní vlády minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | SITA