Hackeri využili COVID-19. Zaútočili na Svetovú zdravotnícku organizáciu
24 | 03 | 2020 I Mário Martinka

Začiatkom tohto mesiaca, uprostred pandémie koronavírusu, sa elitárni hackeri zamerali na Svetovú zdravotnícku organizáciu ( WHO ).


Elitní hackeri sa pokúsili preniknúť do Svetovej zdravotníckej organizácie začiatkom tohto mesiaca, píše indiatoday.in. Je viac ako dvojnásobný nárast počtu kybernetických útokov povedal vyšší predstaviteľ agentúry.

Hlavný úradník WHO pre bezpečnosť informácií Flavio Aggio uviedol, že totožnosť hackerov bola nejasná, ale ich úsilie nebolo úspešné. Varoval však, že pokusy o hackovanie agentúry a jej partnerov prudko stúpajú, zatiaľčo WHO bojuje o zadržanie rozpínania sa koronavírusu, ktorý na celom svete zabil viac ako 15 000 ľudí.

Pokus o prienik do WHO bol prvýkrát nahlásený Alexandrom Urbelisom, expertom na kybernetickú bezpečnosť a právnikom v Blackstone Law Group v New Yorku. Táto skupina sleduje podozrivú aktivitu v oblasti registrácie domén na internete.

Urbelis uviedol, že túto aktivitu zaznamenal okolo 13. marca, keď skupina hackerov, ktorých sledoval, aktivovala škodlivé stránky napodobňujúce interný e-mailový systém WHO. "Veľmi rýchlo som si uvedomil, že to bol živý útok na Svetovú zdravotnícku organizáciu uprostred pandémie".

Urbelis povedal, že nevie, kto je za to zodpovedný, ale ďalšie dva zdroje informované v tejto veci uviedli, že majú podozrenie na skupinu hackerov známych ako DarkHotel, ktorá od roku 2007 vykonáva počítačové špionážne operácie.

Čína ohlasuje prvú vakcínu proti koronavírusu už na apríl
Čínski predstavitelia tvrdia, že budúci mesiac budú pripravené očkovacie látky proti koronavírusu na núdzové situácie a klinické skúšky. Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | Mário Martinka


V telefonickom rozhovore Aggio uviedol, že "došlo k veľkému nárastu útokov na WHO a ďalších incidentov v kybernetickej bezpečnosti. Neexistujú žiadne ucelené čísla, ale takéto pokusy proti nám a použitie (WHO) zosobnení na cielenie na ostatných sa viac ako zdvojnásobilo".

WHO minulý mesiac zverejnila varovanie upozorňujúce, že hackeri sa tvária ako Svetová zdravotnícka organizácia a následne ukradnú verejnosti peniaze a citlivé informácie.

Vládni úradníci v Spojených štátoch a Británii vydali varovania týkajúce sa kybernetickej bezpečnosti o nebezpečenstvách práce z domu, pretože ľudia sa rozptyľujú do svojich domovov kvôli práci a štúdiu aby sa vyvarovali pandémii koronavírusu.

Dôvody útokov nie sú jasné. Agentúry OSN, medzi nimi aj WHO, sú pravidelne obeťami pokusov špionážnych kampaní a Aggio povedal, že nevie, na koho presne sa v organizácii hackeri zamerali.

Spoločnosti v oblasti kybernetickej bezpečnosti vrátane rumunského bitdefenderu a moskovského Kaspersky uviedli, že sledovali veľa operácií skupiny DarkHotel vo východnej Ázii - oblasti, ktorá bola obzvlášť postihnutá koronavírusom. Medzi konkrétne ciele patria vládni zamestnanci a výkonní riaditelia v štátoch ako Čína, Severná Kórea, Japonsko a Spojené štáty americké.

Costin Raiu, vedúci globálneho výskumu a analýzy v spoločnosti Kaspersky, nemohol potvrdiť, že skupina DarkHotel bola zodpovedná za útok na WHO, ale uviedol, že rovnaká škodlivá webová infraštruktúra sa v posledných týždňoch použila aj na zacielenie na ďalšie zdravotnícke a humanitárne organizácie.

"V týchto časoch, by akékoľvek informácie o liečení, testoch alebo vakcínach týkajúcich sa koronavírusu boli neoceniteľné a boli by prioritou ktorejkoľvek spravodajskej organizácie postihnutej krajiny," uviedol.

FBI: extrémisti nabádajú šíriť koronavírus medzi Židmi
Agentúra zachytila správy medzi neonacistickými a bielymi rasistickými hnutiami, ktoré nabádajú infikovaných členov na návštevu miest, kde sa zhromažďujú Židia Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | Mário Martinka