Boris Johnson uzatvára Spojené Kraľovstvo
24 | 03 | 2020 I Mário Martinka

Britská polícia bude mať právomoci na presadenie prísnych nových pravidiel o tom, kedy ľudia môžu opustiť svoje domovy, uviedol Boris Johnson v pondelok večer


Politický denník politico.eu dnes priniesol vyhlásenie premiéra z Downing Street č. 10 o tom, že Briti budú môcť nakupovať iba základné tovary, cvičiť raz denne, starať sa alebo pomáhať zraniteľnej osobe a cestovať do nevyhnutnej práce. "Polícia bude mať právomoc vydávať pokuty a rozptyľovať zhromaždenia," dodal.

Zatiaľ čo iné krajiny prijali prísnejšie opatrenia, premiér sa doteraz zdráhal obmedziť životy ľudí a trvá na tom, že Spojené kráľovstvo zaostáva za niektorými ďalšími európskymi krajinami, pokiaľ ide o šírenie tejto choroby.

Johnson bol pod zvyšujúcim sa tlakom z celého politického spektra, aby zaviedol a presadil prísnejšie pravidlá keďže sa javilo, že usmernenia vlády Spojeného kráľovstva týkajúce sa „sociálneho dištancovania“ nefungovali.

Doteraz zomrelo na túto chorobu v Spojenom kráľovstve 335 ľudí, pričom počet potvrdených prípadov koronavírusu dosiahol v pondelok 6 650 ľudí.

Tisíce ľudí sa cez víkend vrhli na pláže, parky a iné verejné miesta, napriek tomu, že im minulý týždeň povedali úrady, že majú udržiavať vzdialenosť dva metre od seba. Zdá sa, že zvyšujúci sa počet úmrtí v iných európskych krajinách, vrátane Talianska, kde boli zdravotnícke služby ohromené, presvedčil predsedu vlády, aby konal.

Rusko, Čína a Kuba pomáhajú Taliansku v boji s koronavírusom. Západ sa iba prizerá
V priebehu posledného týždňa poslala Čína na pomoc talianom približne 300 doktorov. Lekárov posiela aj Kuba a Rusi talianov pravidelne zásobujú zdravotníckym materiálom. Nemci naopak dodávky zdravotníckeho materiálu blokujú. Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok


„Bez veľkého národného úsilia o zastavenie rastu tohto vírusu príde okamih, keď sa mu nebude môcť vyrovnať žiadna zdravotnícka služba na svete, pretože nebude dostatok ventilátorov, dostatok postelí pre intenzívnu starostlivosť, dostatok lekárov a zdravotných sestier,“ uviedol premiér. „Ako sme videli inde, v iných krajinách, ktoré majú fantastické systémy zdravotnej starostlivosti, to je okamih skutočného nebezpečenstva,“ dodal.

Všetky obchody, ktoré predávajú tovar, ktorý nie je nevyhnutný, knižnice, detské ihriská, vonkajšie telocvične a bohoslužby, sa teraz zatvoria, povedal Johnson v pondelok. Dodal, že ani viac ako dvaja ľudia sa nebudú môcť zhromažďovať na verejnosti. Všetky spoločenské udalosti vrátane svadieb, krstov a iných obradov sa zastavia, s výnimkou pohrebu.

Krátko po tom, čo Johnson oslovil národ z Downing Street, škótsky prvý minister Nicola Sturgeon a waleský prvý minister Mark Drakeford oznámili, že podobné obmedzenia vstúpia do platnosti v Škótsku a vo Walese. Predseda opozičnej Labour Party ( strany práce ) Jeremy Corbyn privítal nové opatrenia a uviedol, že to bola „správna reakcia na pandémiu koronavírusu“. Vyzval zamestnávateľov a pracovníkov na „jasné usmernenie“ o tom, ktoré pracoviskách by sa mali zatvoriť.

„V tomto boji nemôžeme pochybovať o tom, že každý z nás je priamo v ňom zainteresovaný. Každý z nás je teraz povinný spojiť sa, aby zastavil šírenie tejto choroby, aby chránil našu NHS (Národnú Zdravotnú Starostlivosť) a zachránil veľa, mnoho tisíc životov, “povedal.

Čína ohlasuje prvú vakcínu proti koronavírusu už na apríl
Čínski predstavitelia tvrdia, že budúci mesiac budú pripravené očkovacie látky proti koronavírusu na núdzové situácie a klinické skúšky. Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | Mário Martinka