Bezplatná doprava pre študentov bude počas uzavretia škôl zrušená
24 | 03 | 2020 I TASR

Bezplatné cestovanie vlakmi pre študentov bude zrušené, a to počas uzavretia škôl. Vyhlásil to v utorok premiér Igor Matovič (OĽaNO). Zaviazané k tomuto opatreniu, ktoré súvisí s výskytom nového koronavírusu, bude Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR. Študenti podľa Matoviča majú byť v súčasnej situácii doma, nie cestovať bezplatne vlakmi na výlety.


Matovič podotkol, že toto opatrenie je svojím spôsobom v rozpore s tým, čo sľúbil pred voľbami, teda, že sa nebudú rušiť sociálne opatrenia. "Ale toto sociálne opatrenie sa dnes využíva tak, že ohrozuje verejné zdravie," upozornil.

Predseda vlády skonštatoval, že sa tým nezakazuje študentom cestovať. Ak ale budú cestovať, budú si to musieť zaplatiť. "Študenti majú byť doma a nemajú čo cestovať bezplatne vlakom po Slovensku a ohrozovať zdravie druhých ľudí. Musíme minimalizovať počet ľudí aj v prostriedkoch hromadnej dopravy a akúkoľvek nezmysluplnú dopravu len preto, lebo idem na výlet, musíme vylúčiť von," poznamenal Matovič.

V SR pribudlo ďalších 19 prípadov ochorenia COVID-19, celkovo ich je 204
Na Slovensku pribudlo počas pondelka (23. 3.) 19 nových prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkový počet evidovaných prípadov ochorenia COVID-19 teda stúpol na 204. Na utorkovom tlačovom brífingu to oznámil hlavný hygienik SR Ján... Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | TASR


Vláda, ústredný krízový štáb aj úrad verejného zdravotníctva zároveň dôrazne vyzýva dôchodcov, aby necestovali hromadnou dopravou, respektíve aby využívali hromadnú dopravu len v absolútne nevyhnutných prípadoch.

"Veľmi veľa dôchodcov totiž využíva naďalej bezplatnú železničnú dopravu evidentne nie z nevyhnutných dôvodov," dodal premiér s tým, že ak táto prosba nezaberie, urobí podobný krok ako v prípade študentov, teda zruší sa bezplatné cestovanie vlakmi aj pre túto skupinu obyvateľov.

AKTUALIZOVANÉ: Potraviny budú v nedeľu zatvorené,seniori budú mať svoje otváracie hodiny
Potraviny, drogérie, trafiky či obchody s predajom krmív pre zvieratá budú vždy v nedeľu zatvorené. Pôjde o sanitárny deň a deň, keď si majú oddýchnuť zamestnanci predajní. Len pre seniorov nad 65 rokov sa zároveň určia špeciálne otváracie hodiny v... Čítať ďalej
24 | 03 | 2020 | TASR