V Česku sťahujú liek Plaquenil z trhu. Aby ho bolo dosť pre pacientov s koronavírusom
23 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Liek Plaquenil znižuje inekčnosť už nakazených pacientov. České ministerstvo zdravotníctva obmedzilo jeho predpisovanie. Správu priniesol portál idnes.cz.  


Minister zdravotníctva Adam Vojtěch vysvetlil: „Podľa dostupných vedeckých poznatkov sa javí ako potenciálne účinný na boj proti ochoreniu COVID-19, je treba predísť jeho nedostupnosti.“ Mimoriadne opatrenie zakazuje predpisovať Plaquenil všetkým lekárom s výnimkou špecialistov v odboroch alergológia a klinická imunológia, dermatovenerológia, infekčné lekárstvo alebo reumatológia. Zákaz sa vzťahuje tiež na veterinárov.
Antimalarikum a antireumatikum

Liek vyrába francúzska firma Sanofi Aventis. Podľa údajov na webe Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv je predajná cena lieku zhruba 240 korun za balenie. Jeho účinnou látkou je hydrochlorochin. Plaquenil sa používa ako antimalarikum a pomaly pôsobiace antireumatikum.

O sťahovaní lieku, ktorý skracuje dobu vylučovania vírusu z tela, už prvý krát prehovoril, šéf krízového štábu Roman Prymula. Štúdie podľa neho ukázali, že liek znižuje nákazlivosť pacientov až o 60 percent. V nedeľu podvečer bolo v Česku už 1 120 nakazených.
Hrozia nežiaduce účinky

Vedci na možné použitie chlorochínu pre pacientov v COVID-19 upozorňovali už skôr. Tiež Štátny zdravotný ústav vydal varovanie pred neuváženým užívaním liekov s chlorochinem pri obavách z nákazy novým koronavírusom. Upozornil, že nie je dokázané ich preventívne pôsobenie a hrozia nežiadúce účinky.

Od budúceho týždňa sa začne zavádzať nový systém testovania, ktorý bude stáť na piatich koordinátoroch. „Jeden pre laboratóriá, jeden pre hygieny a tak ďalej,“ uviedol Prymula. Vďaka zapojeniu laboratórií vrátane Akadémie vied ČR bude kapacita tisíc testov za deň.

„Chceme tam testovanie zahájiť niekedy od utorka alebo stredy tohoto týždňa,“ doplnil. Rozhodne se behom týždňa, schvaľovať to bude vláda, ale v pondelok ešte nie.

Angela Merkelová ide do domácej karantény: Nakazila sa novým koronavírusom od svojho lekára?
Nemecká kancelárka Angela Merkelová ide okamžite do domácej karantény. Správu priniesol Nový čas. Čítať ďalej
22 | 03 | 2020 | Gabriel Matta