V Bardejovských Kúpeľoch je v karanténe 119 ľudí z Veľkej Británie
23 | 03 | 2020 I TASR

Celkovo 119 repatriantov z Londýna prišlo počas víkendu do Kúpeľno-liečebného ústavu (KLÚ) Družba v Bardejovských kúpeľoch. Absolvujú tam dvojtýždňovú karanténu v súvislosti s výskytom nového koronavírusu.


Ako informuje mesto Bardejov na svojej webstránke, priviezli ich tri autobusy a pochádzajú z celého Slovenska. Väčšinou sú to ženy a dievčatá, mnohí z nich sú študenti, ktorí boli vo Veľkej Británii v rámci vzdelávacieho projektu Erasmus, ale sú medzi nimi aj opatrovateľky.

"Pre všetkých je zabezpečené ubytovanie v jedno- a dvojposteľových izbách, zabezpečené je aj ich stravovanie. Čo je najdôležitejšie, zabezpečené je vylúčenie akéhokoľvek kontaktu týchto klientov, či už s personálom ústavu alebo obyvateľstvom Bardejovských Kúpeľov či Bardejova, ba dokonca by nemalo prísť ku kontaktom ani medzi klientmi navzájom," uviedol riaditeľ KLÚ Družba Martin Tarcala.

Všeobecní lekári žiadajú novú vládu o ochranné pomôcky do ambulancií
Aliancia všeobecných lekárov Slovenska (AVLS)/Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) žiada novú slovenskú vládu na čele s premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO), aby bezodkladne zabezpečila dodanie osobných ochranných prostriedkov a... Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | TASR


Personál ústavu, ktorý bude zabezpečovať obslužné činnosti, by s nimi nemal prísť do styku ani počas vydávania stravy. Podľa slov riaditeľa by sa u týchto klientov na piaty deň karantény malo začať s odoberaním vzoriek na prítomnosť nového koronavírusu, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Všetky kroky budú konzultované s krajským hygienikom v Prešove, ale aj s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Bardejove.

"Vedenie KLÚ Družba prijíma také opatrenia, ktoré minimalizujú nebezpečenstvo šírenia vírusu v samotných Bardejovských Kúpeľoch, ale aj v Bardejove a okrese. Nevyvolávajme paniku, buďme empatickí, ale zodpovední a dodržujme všetky nariadenia a odporúčania Úradu verejného zdravotníctva SR i ďalších kompetentných štátnych úradov," zdôraznil Tarcala.

KLÚ Družba patrí medzi zariadenia Ministerstva vnútra SR a podľa jeho slov je dostatočne personálne i technicky zabezpečené na to, aby túto situáciu zvládlo.

Ministerstvo zahraničných vecí nedisponuje údajmi o tom, koľko Slovákov je infikovaných mimo územia SR
Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR nedisponuje údajmi o tom, koľko občanov SR je infikovaných ochorením COVID-19 mimo územia Slovenska. Pre TASR to uviedol hovorca rezortu Juraj Tomaga. Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | TASR