Súd vzal na vedomie späťvzatie obžaloby zo strany prokuratúry na Grendela
23 | 03 | 2020 I TASR

Sudca Okresného súdu (OS) Bratislava I vzal na vedomie späťvzatie obžaloby Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave na podpredsedu Národnej rady (NR) SR Gábora Grendela, ktorú KP na neho podala v prvej polovici februára z ohrozovania bankového tajomstva.


"OS Bratislava I uznesením zo dňa 19. marca rozhodol tak, že berie na vedomie späťvzatie obžaloby KP v Bratislave. Uznesenie je právoplatné, sťažnosť nie je prípustná," TASR o tom informoval v pondelok hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak.

KP Bratislava vzala späť obžalobu koncom februára. OS Bratislava I však musel vydať v zmysle Trestného poriadku uznesenie, ktorým zoberie na vedomie späťvzatie podanej obžaloby. Po podaní obžaloby zo strany KP bola totižto vec už 13. februára náhodným výberom pridelená zákonnému sudcovi. Ten v čase stiahnutia obžaloby však bol dlhšie práceneschopný.

Syn šéfa štátnych hmotných rezerv si v Bratislave kúpil byty za státisíce. Hypotéku nepotreboval
Kajetán Kičura ako šéf Správy štátnych hmotných rezerv aktuálne čelí podozreniu z nakupovania predraženého zdravotníckeho materiálu. Škandálu je však vytavený aj jeho syn, ktorý si mal nedávno v centre Bratislavy kúpiť dva byty bez hypotéky.... Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok


Zo strany vedenia KP Bratislava došlo k späťvzatiu obžaloby potom, ako si preštudovali spisový materiál. Z neho vyplynulo, že bude potrebné "opätovne preskúmať vierohodnosť jednotlivých svedkov, a to aj v kontexte s už zabezpečenými listinnými dôkazmi, prípadne aj s ďalšími, dodatočne zabezpečenými dôkazmi". Informoval o tom koncom februára hovorca a prokurátor KP Bratislava Matej Izakovič.

Grendel bol obžalovaný vo februári z ohrozovania bankového tajomstva prokurátorkou KP v Bratislave. Udialo sa tak napriek komunikácii Mariana K. cez aplikáciu Threema. Z tej malo vyplynúť, že ovplyvňoval svedkyňu Martinu Ruttkayovú. Ruttkayová vypovedala v roku 2016, že jej Grendel dal ako novinárke dokumenty o bankových prevodoch Mariana K.

Cez Threemu sa mala Ruttkayová s Marianom K. radiť o výpovedi pred vyšetrovateľom a zháňala od neho svoju predchádzajúcu svedeckú výpoveď. Exsiskárovi Petrovi Tóthovi mal Marian K. zase napísať o obavách, že Ruttkayová povie polícii, že bola na výpoveď proti Grendelovi nahovorená. Autenticitu komunikácie potvrdil neprávoplatným rozsudkom Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

Pellegrini vyzval Kičuru, aby sa nevrátil do talára, kým trvajú podozrenia
Bývalý premiér a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini vyzýva predsedu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetána Kičuru, aby sa nevrátil do sudcovského talára, kým sa nevyvrátia podozrenia o jeho zlyhaniach vo funkcii. Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | SITA