Rybníček žiada ministra vnútra, aby prizval zástupcov Únie miest Slovenska do krízového štábu
23 | 03 | 2020 I TASR

Prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček požiadal ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO), aby sa začal zaoberať situáciou ohľadom zasadaní mestských a obecných zastupiteľstiev.


Aktuálne platná legislatíva totiž neumožňuje zasadania mestských a obecných zastupiteľstiev inou formou, ako je osobná účasť poslancov. Súčasný zákon zároveň určuje, že každé zasadanie samosprávnych zastupiteľstiev je verejné, s výnimkou tých, na ktorých je pojednávané o informáciách a veciach podľa osobitného zákona.

Samosprávy tak v súvislosti s koronavírusom nemôžu zasadať na diaľku a zároveň majú problém so zabezpečením účasti verejnosti na rokovaniach zastupiteľstiev. Uviedla to vo svojej tlačovej správe ÚMS.

Rybníček upozornil, že úlohou primátorov a starostov je aj v mimoriadnej situácii zabezpečiť riadny výkon samosprávnych kompetencií miest a obcí a riadne plnenie ich úloh a povinností, vrátane zasadnutí mestských zastupiteľstiev. Odklad zasadnutí môže znamenať riziko vzniku škôd, ujmy na právach a právom chránených záujmoch osôb, prípadne nemožnosť prijať nevyhnutné opatrenia smerujúce k vyššej ochrane obyvateľov pred šírením koronavírusu.

Chceme zvýšiť počet testovaných vzoriek desaťnásobne, na asi 3000 denne, tvrdí Matovič
Počas pondelka bolo otestovaných na nový koronavírus zatiaľ 29 vzoriek, jedna z toho bola pozitívna. Pred rokovaním ústredného krízového štábu to uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas. Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | TASR


ÚMS aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) zároveň žiadajú premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) aj ministra vnútra, aby mohli byť súčasťou tvorby opatrení na zmiernenie ekonomických dopadov súčasnej krízy a aby boli pri ich tvorbe zohľadnené aj dopady na samosprávu.

„Ako volení predstavitelia našich miest sme si plne vedomí našej spoluzodpovednosti za zvládnutie situácie, ale aj za riešenie jej následkov. Robíme, a urobíme preto všetko, čo je v našich silách,“ uviedol v listoch premiérovi a ministrovi vnútra Rybníček.

Svoju súčinnosť orgánom štátnej správy ponúkol aj predseda ZMOS-u Branislav Tréger. „Disponujeme analýzami, dopadovými štúdiami, skúsenosťami z aplikačnej praxe, relevantnými dátami a prieskumami. Všetkým, čo je pre toto obdobie dôležitejšie ako pocity, alebo nejasne formulované riešenia bez kvantifikácie dopadov,“ spomenul v liste Tréger.

Obvinený v kauze Dobytkár mal informácie vopred. Dokumenty zrejme unikli zo štátnej platobnej agentúry
Minimálne jeden z obvinených v úplatkárskej kauze Dobytkár mal mať informácie o aktivitách polície a aktuálnom vyšetrovaní. Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok


Únia miest Slovenska je stavovská organizácia slovenských miest, ktorá vznikla v roku 1994. V súčasnosti zastupuje 50 členských miest vrátane všetkých krajských miest, v ktorých žijú dve tretiny - 1,75 milióna mestského obyvateľstva SR. Jej cieľom je obhajoba práv a záujmov miest vo vzťahu k zákonodarnej a výkonnej štátnej moci, prezentovanie významu miest ako centier regiónov a presadzovanie finančnej, inštitucionálnej, daňovej suverenity miest.

ZMOS je záujmovým združením právnických osôb, ktoré v súčasnosti združuje vyše 96 percent všetkých obcí na Slovensku. Organizácia so sídlom v Bratislave bola založená v roku 1990.

Sulík pripravil návrh na odvolanie šéfa štátnych hmotných rezerv
Vicepremiér pre ekonomiku a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) pripravil návrh na odvolanie predsedu Správy štátnych hmotných rezerv SR Kajetána Kičuru. Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | SITA