23 ľudí zomrelo pri pokuse o hromadný útek z kolumbijskej väznice. Väzni mali strach z koronavírusu (FOTO+VIDEO)
23 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Najmenej 23 ľudí prišlo o život v jednej z najväčších väzníc v Bogote po tom, čo úrady nazývajú pokusom o hromadný útek pri rastúcom napätí v dôsledku pandémie koronavírusu, informuje BBC.


Kolumbijská ministerka spravodlivosti Margarita Cabellová uviedla, že počas nepokojov vo väzení La Modelo bolo zranených 83 väzňov. Väzni po celej krajine v nedeľu protestovali proti preplneniu a zlým zdravotným službám počas vypuknutia vírusu Covid-19.

Ministerstvo spravodlivosti prípad vyšetruje. Cabellová uviedla, že 32 väzňov a sedem strážcov bolo ošetrených v miestnej nemocnici. Dvaja strážcovia sú v kritickom stave. Ministerka popierala tvrdenia o nehygienických podmienkach vo väzniciach a dodala: „Neexistuje žiadny hygienický problém, ktorý by spôsobil tento pokus o útek a nepokoje.“



„Vo väznici sa nenachádza žiadny prípad infekcie. Žiadny väzeň ani administratívny pracovník nemá koronavírus.“ Uviedla tiež, že niektorí väzni budú obvinení z pokusu o vraždu a poškodenie majetku. Pri bránach väzenia La Modelo sa zhromaždilo veľké množstvo príbuzných, aby čakali na správy o svojich blízkych.



Podľa údajov ministerstva spravodlivosti má 132 väzníc v krajine kapacitu 81 000 väzňov, avšak momentálne je v nich umiestnených viac ako 121 000 väzňov. Doteraz bolo v Kolumbii potvrdených 231 prípadov koronavírusu, dvaja z nich zomreli.



Krajina má začať celoštátnu karanténu od utorka, ktorá by mala trvať 19 dní. Karanténa obmedzí pohyb obyvateľov s výnimkou zdravotníckeho personálu, bezpečnostných síl a farmaceutických či supermarketových zamestnancov.

Ľudia vo veku nad 70 rokov boli vyzvaní, aby zostali doma do konca mája.

Pandémia Covid-19 spôsobí USA dlhovú krízú pravdepodobne skôr ako sa čakalo v roku 2035!
Celková suma balíka fiškálnych stimulov v USA by sa mohla pohybovať okolo jedného bilióna dolárov. Smeruje USA pri rekordnom rozpočtovom deficite a štátnom dlhu na úrovni 23 biliónov dolárov k urýchleniu dlhovej krízy? Čítať ďalej
23 | 03 | 2020 | Timotej Dudka