Vznikol dokument o odhaľovaní korupcie a špiny investigatívnymi novinármi (VIDEO)
22 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Aj v Rumunsku sa robí  investigatívna novinárčina na úrovni. Dokazuje to udalosť z roku 2015, keď si požiar v bukureštianskom klube Colectiv vyžiadal 27 mŕtvych a 180 zranených.


V nemocniciach zrazu začali umierať popálené obete na zranenia, ktoré neboli považované za život ohrozujúce. Potom dali lekári echo tímu investigatívnych novinárov a tí odkryli obrovské podvody v rumunskom systéme zdravotnej starostlivosti. Správu priniesol portál zoznam.sk.

Producentka HBO Europe Hanka Kastelicová k dokumentu uvádza, že sa zaoberá niekoľkými dôležitými témami, ktoré majú podľa ohlasov na film, univerzálnu platnosť. "Prvou je určite nesmierna dôležitosť slobody tlače. Mnoho kritikov náš film hodnotí ako jeden z najlepších filmov o žurnalistike vôbec. Ďalšími témami sú klasický súboj obyčajných ľudí s elitami, prehnitosťou a neuveriteľnou korupciou v zdravotnom systéme v Rumunsku, ale zároveň aj kolektívnou zodpovednosťou všetkých voličov a možno ešte viac aj tých, ktorí sa z rôznych dôvodov k voľbám nedostavili."



Colectiv je podľa nej dokumentárny film, ktorého dramaturgia v ničom nezaostáva za hraným thrillerom, ale napriek tomu ide o skutočný príbeh, ktorý si vyžiadal aj mnoho obetí na životoch. "Je to naozaj film, ktorý zanecháva v divákoch všade po celom svete hlbokú stopu.”

Nový minister zdravotníctva v dokumente po svojom vymenovaní necháva nahliadnuť pod pokrievku nielen svojho úsilia o reformu skorumpovaného systému, ale aj prekážok, ktorým je nútený čeliť. Film sleduje novinára, informátorov, obete požiaru a vládnych úradníkov. Ponúka nekompromisný pohľad na vplyv investigatívnej žurnalistiky v tej najlepšej podobe.

Nový minister zdravotníctva Marek Krajčí verí, že boj s koronavírusom vyhráme
Nový minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) verí, že boj s neviditeľným nepriateľom všetci vyhráme. Uviedol to v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom na jeho prvej tlačovej konferencii v pozícii ministra. Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | SITA