U kňaza z Popradu, ktorý sa vrátil z Česka, zistili koronavírus
22 | 03 | 2020 I SITA

 Prvým katolíckym kňazom na Slovensku, ktorý mal potvrdený pozitívny test na koronavírus, je 54-ročný salezián z rehoľnej komunity v Popradu-Veľkej.


Prešovská nemocnica potvrdila pozitívny výsledok ešte vo štvrtok 19. marca. O pacientovi vtedy informovala ako o prípade, ktorý zostáva v domácej karanténe. Uvádza to Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS) na svojej webovej stránke.

Ako informoval Rastislav Hamráček, hovorca Saleziánov don Bosca (SDB), ide o rehoľného kňaza, ktorý pochádza z Českej republiky, odkiaľ sa po niekoľkodňovej návšteve 9. marca vrátil do Popradu.

AKTUALIZOVANÉ: Lekárovi z gynekológie na UNB v Ružinove potvrdili koronavírus
Na gynekologicko-pôrodníckej klinike Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) v bratislavskom Ružinove ordinoval gynekológ nakazený novým koronavírusom. Na brífingu v nedeľu večer to potvrdil minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).... Čítať ďalej
22 | 03 | 2020 | TASR


„V nedeľu 15. marca mu počas dňa stúpala teplota, predstavený komunity po opakovanej konzultácii s popradskou nemocnicou ho odviezol v utorok 17. marca ráno na test do fakultnej nemocnice v Prešove. Keďže si zdravotný stav dotyčného nevyžadoval hospitalizáciu, vrátil sa do domácej karantény.“ upresnil Hamráček.

V karanténe je aj celá popradská saleziánska komunita, vrátane dvoch saleziánov, ktorí sa tam v tom čase nachádzali z dôvodu iných povinností. V Poprade a okolí boli následne identifikované aj osoby, ktoré sa so saleziánom stretli po jeho návrate z Čiech. Všetky dotknuté osoby sú v preventívnej domácej karanténe.

„Až do momentu, kým sa neprejavili teploty, spolubrat netušil, že môže byť nakazený. Všetkým, ktorí pre túto jeho situáciu tiež znášajú preventívnu karanténu, vyjadruje saleziánska komunita v Poprade ľútosť, že k takej situácii došlo, zahŕňa ich do svojich každodenných modlitieb a ďakuje za pochopenie,“ dodal Hamráček.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/03/22/v-nedelu-potvrdili-dalsich-sedem-novych-pripadov/