Prioritou parlamentu bude rýchlo prijať zákony, ktoré pomôžu ľuďom zvládnuť túto krízu, tvrdí Kollár
22 | 03 | 2020 I SITA

Nedeľné dopoludnie venoval aktuálny šéf parlamentu diskusným reláciám v TA3 a RTVS.Vnich predstavil svoju víziu vedenia zákonodarného pléna a svoje aktuálne priority.


„Mojou osobnou ambíciou je, aby parlament fungoval a pracoval pre ľudí. Budem sa snažiť oto, aby sme prijali zákony čím skôr. Aby sme v tejto ťažkej dobe pomohli ľuďom, ktorí to potrebujú,“ uviedol Boris Kollár. Reagovať tak chce na náročnú situáciu nielen na Slovensku, ktorú spôsobil koronavírus Covid-19.

„Teraz sme všetci na jednej lodi. A keď sa všetci nespojíme, neskončí to dobre. Bývalá vláda urobila veľa dobrých krokov, tie horšie tá nová opraví a urobí lepšie. Celá zodpovednosť je teraz na nás a musíme rýchlo konať.“ Podľa jeho slov tak teraz nie je v pléne NR SR priestor na hašterenie a poslanci by sa mali sústrediť na pomoc ľuďom. K spolupatričnosti vyzýva aj občanov.

„Hlavná zodpovednosť tejto vlády je zabezpečiť ľudí na Slovensku, aby mali čo jesť a aby mali základný príjem, aby všetci toto obdobie zvládli. Zomknime sa ako národ – máme tu množstvo šikovných ľudí, veľa fabrík. Začnime si vyrábať to, čo dokážeme. Musíme si naštartovať náš priemysel. Vieme si vyrábať dezinfekčné prostriedky, rúška. Nečakajme, že nám niekto zrazu dodá pol milióna testov, alebo rúšok,“ predstavil niektoré z možných riešení Kollár.

Zverejnené opatrenia na pomoc ekonomike nie sú podľa ministra Sulíka konečné
Opatrenia na zmiernenie dopadov šírenia koronavírusu, ktoré prostredníctvom sociálnej siete uverejnil nový šéf finančného parlamentného výboru Marián Viskupič, nie sú podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka konečné. Čítať ďalej
22 | 03 | 2020 | SITA


Na najbližšej schôdzi NR SR, ktorú šéf parlamentu zvolal na utorok, sa budú obsadzovať posty podpredsedov NR SR. Nominovaný na tento post je aj bývalý predseda vlády Peter Pellegrini. Ako Kollár uviedol, bývalý premiér môže rátať s jeho podporou. „Náš klub bude hlasovať za zvolenie Petra Pellegriniho za podpredsedu NR SR."

Ako ďalej uviedol, chce presadiť aj to, aby sa k opozičným návrhom zákonov pristupovalo zodpovedne. „Na každej schôdzi by sme sa mohli dohodnúť, aby sme opozícii pustili nejaké dobré zákony– také, ktoré ľuďom môžu reálne pomôcť a budú mať zmysel aj z ekonomického hľadiska. Keď opozícia príde s niečím rozumným, prečo by sme ich návrhy nepodporili,“ uviedol stým,že by sa takto mohla založiť nová tradícia.

Ako ešte dodal, momentálne neuvažuje ani nad úpravami rokovacieho poriadku, ktorý predstavil jeho predchodca. „V tomto čase nebudem meniť rokovací poriadok. Teraz musíme rýchlo prijímať zákony, aby sme túto pandémiu zvládli,“ uzavrel Boris Kollár.

Nová vláda zverejnila nástrel 42. opatrení, ktoré majú zachrániť Slovenskú ekonomiku
K novým ekonomickým opatreniam patrí napríklad odklad daňových priznaní pre firmy a fyzické osoby či urýchlené zavedenie takzvaného „Podnikateľského kilečka“. Čítať ďalej
22 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok