Hlavný lekár štátnej nemocnice v Moskve tvrdí, že pandémia Covid-19 bude trvať ešte 6 mesiacov
22 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Pandémia koronavírusu sa stala celosvetovou katastrofou, nakoľko počet obetí neúnavne rastie a milióny ľudí je nútených žiť v uzavretej karanténe, čo mnohých viedlo k premýšľaniu o tom, ako dlho môžeme očakávať, že tieto okolnosti vydržia.


„Keď volám so svojimi rodičmi, vtipne spomeniem, že sa uvidíme v septembri,“ povedal Denis Protsenko pre portál RT, ktorý informuje o danej veci.


Protsenko je vedúcim lekárom štátnej nemocnice v Moskve a verí, že síce sa pandémia môže v lete spomaliť, hovoriť o prekonanej zdravotnej kríze sa bude dať až na jeseň. „Ak nedôjde k počtom nakazených aké má Čína, považujeme septembrový záver za dobrý výsledok."


Talianske márnice sú preplnené. Do ulíc bola povolaná armáda, aby dohliadala na prísny režim (VIDEÁ)
Keďže Taliansko zaujalo pozíciu Číny v najväčšom počte obetí vírusu Covid-19, kapacity talianskych márnic sú preplnené, v dôsledku čoho bola povolaná armáda, aby dohliadala na celonárodnú karanténu a aby tak obmedzila počet ďalších... Čítať ďalej
22 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Protsenkove údaje sa líšia od predchádzajúcich mediálnych vyjadreniach v Rusku. Napríklad populárny televízny moderátor Alexander Myasnikov, ktorý je vyštudovaným doktorom, naliehavo vyzval Rusov, aby nepanikárili a brali do úvahy, že psychický stav ľudí a samotná ekonomika nedovolí udržať súčasný režim v krajine viac ako mesiac. Myasnikov a ďalší vyjadrili presvedčenie, že najhoršia kríza sa skončí do polovice apríla.


Podľa posledných údajov je vírusom Covid-19 v Rusku infikovaných 523 ľudí. Počet nakazených sa zvýšil o 54 v piatok a 52 vo štvrtok.


Zatiaľ čo v Moskve je prípadov najviac, infekcie sa šíria po celej krajine, pričom v odľahlej oblasti Jakutsko je hlásených šesť nakazených. Dvanásť pacientov v Rusku bolo vyliečených a prepustených. Jedna nakazená zomrela vo štvrtok v Moskve, ale pitva ukázala, že príčinou smrti bola skôr krvná zrazenina než dýchacie ťažkosti.


Rusko chce vytvoriť prvú 3D mapu Mesiaca, ktorá pomôže rozhodnúť, kam kozmonauti pristanú
Rusko má v pláne vytvoriť vôbec prvú trojrozmernú topografickú mapu Mesiaca, ktorá má pomôcť pri rozhodovaní, kam kozmonauti pristanú pri budúcich vesmírnych misiách. Informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 03 | 2020 | Marek Molnár