Zúfalí európski lekári sa chránia taškami na odpadky
21 | 03 | 2020 I Mário Martinka

Zdravotnícky personál v Taliansku a Španielsku zápasí s nedostatkom zásob a sám sa aj preto nakazí.


V niektorých španielskych nemocniciach sa lekári a zdravotné sestry uchyľujú k vreciam na odpadky, aby sa chránili počas práce. Každý deň sa snažia zachrániť lavínu pacientov a ešte im aj došli jednorazové plášte, píše bloomberg.com

Plastové okuliare, ktoré nosia, majú takú zlú kvalitu, že cez nich lekári nevidia, takže hľadajú pulz a žily pacientov s koronavírusom podľa hmatu, povedala Samantha Gonzalezová, 52-ročná zdravotná sestra, ktorá pracuje na pohotovosti Nemocnica Txagorritxu v baskickom meste Vitoria. "Toto už nie je rovnaký svet - je to vojna," povedala Gonzalesová.

Hlavná nemocnica v Bergame, v severnom Taliansku, sa snaží udržať krok s prílivom pacientov, ale je to veľmi náročné keďže sám personál je nakazený. Úrady sa snažia preniesť najmenej vážne chorých pacientov do miestnych domovov dôchodcov vybavených kyslíkovými prístrojmi zatiaľ čo starších pacientov sťahujú do hotelov.

"Len v nefrologickom oddelení ochoreli traja z 13 kolegov, jeden vážne." povedal Giuseppe Remuzzi, bývalý vedúci lekárskeho oddelenia v nemocnici Papa Giovanni XXIII v Bergame, ktorý sa pripojil k úsiliu o potlačenie ohniska nákazy. "Je to strašidelná, hrozná situácia."

Umelá inteligencia by mohla rozhodovať o živote alebo smrti pacientov s Covid-19?
Čínski vedci tvrdia, že vyvinuli umelú inteligenciu, ktorá môže lekárom pomôcť pri výbere a uprednostňovaní pacientov s ochorením Covid-19 na základe analýzy krvi, vďaka ktorej dokážu predpovedať mieru prežitia. Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Nemocnice v Taliansku a teraz v Španielsku sú ohromené rozsahom prijímacích konaní, ale predovšetkým rýchlosťou. Zamestnanci sledujú ako počet prípadov vzrastá päť-násobnou rýchlosťou a snažia sa vyčleniť oddelenia, ktoré sa predtým používali na geriatrickú starostlivosť pre pacientov s koronavírusom.

„Karanténa iba pozastavuje šírenie epidémie, očakávame, že v budúcnosti dôjde k novým ohniskám,“ povedal Rezza. "Medzitým však musíme vybaviť nemocnice ... lôžkami pre starostlivosť, a to aj v Lombardii, ktorá je jedným z najlepšie vybavených regiónov v Európe."

Jedna z najväčších výziev, ktorým čelia zdravotnícki pracovníci je, že sa boja kontaminácie, pretože u pacientov, ktorí prichádzajú do nemocnice kvôli iným chorobám, sa zistí až neskôr, že sú infikovaní. V Taliansku je 8% prípadov Covid-19 zdravotnícky personál.

Hlavné verejné nemocnice v Španielsku čoraz viac vyzerajú ako poľné nemocnice, ktoré sa plne zameriavajú na liečbu pacientov s koronavírusom. Na nemocničnej klinike v Barcelone sa transformuje nové oddelenie na liečbu koronavírusu každý deň. V nemocnici Txagorritxu vo Vitorii sa nocľahárne stali miestnosťami pre pacientov a personál spí v riadiacich kanceláriách.

"Keď sme začali nosiť masky vonku, bolo nám povedané, aby sme prestali, pretože ľudia by sa báli," uviedla sestra pohotovostnej služby Gonzalez. "Teraz na tom nezáleží, pretože každý sa bojí."

Vráťte sa do boja. Veľká Británia prosí 65 000 bývalých zdravotných sestier a lekárov
Británia požiadala 65 000 bývalých zdravotných sestier a lekárov, aby sa vrátili do práce. Nasadí aj študentov posledného roku medicíny, aby bojovali so zdravotnou krízou spôsobenou koronavírusom. Čítať ďalej
20 | 03 | 2020 | Mário Martinka