Rusi namiesto izolácie nakupujú
21 | 03 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Obyvatelia Ruska sa chcú zásobiť pre prípad karantény a zvýšenia cien. Píšu Vedomosti.ru.


Obyvatelia Ruska začali častejšie chodiť do obchodov a lekární. Namiesto toho, aby postupovali podľa odporúčaní vládnych orgánov v súvislosti s prevenciou koronavírusu COVID-19.


„Od 16. do 18. marca sa v lekárňach „Rigla“ zvýšil počet návštevníkov oproti minulému týždňu o 47 %,“ uviedol generálny riaditeľ lekární Alexander Filippov. Najpopulárnejšie sú podľa neho antivírusové lieky a hygienické výrobky.


V obchodoch „Abeceda chute“ vzrástol medziročne počet zákazníkov od 16. až 19. marca o 6,5 %. Rast tržieb zaznamenali hlavne v obchodoch v blízkosti internátov. Aj obchodná sieť „Ašan“ zaregistrovala 16. marca nárast predaja v porovnaní s predchádzajúcim týždňom o 5 %.


Generálny riaditeľ spoločnosti „Infolinka-analytici“ Michail Burmistrov upozorňuje, že pred udalosťami okolo koronavírusu sa počet návštevníkov „Ašanu“ a „Abecedy chute“ naopak znižoval. Medziročný dvojciferný nárast zákazníkov v offline obchodoch medziročne hlási aj zástupca spoločnosti „M.video-Eldorado“.


Rusi sa pripravujú na Tretiu svetovú
Čo treba mať po ruke v prípade Tretej svetovej vojny Čítať ďalej
14 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Filippov vysvetľuje nárast zmenou výmenného kurzu a snahou pripraviť sa na očakávané zvyšovanie cien. „Vzhľadom na skutočnosť, že mnoho Rusov bolo tento týždeň presunutých na prácu z domu alebo na platenú dovolenku a aj študenti a školáci sa začali učiť na diaľku, jednoducho nemali čo robiť. Tiež vrástli obavy z možného nedostatku či obmedzení,“ domnieva sa Burmistrov.


Preto sa podľa neho obyvatelia rozhodli zásobiť pre prípad nepredvídanej situácie. Úlohu zohralo aj odporúčanie vyhnúť sa kultúrnym podujatiam a rekreácii.


„Rusi sa obávajú viac hladu, než nákazy,“ myslí si psychológ centra Agressia.Pro Vladislav Volkov. Na sociálnych sieťach a v médiách nachádzajú veľa protichodných informácií. Skutočný stupeň nebezpečenstva a dopad možných následkov epidémie ťažko odhadnúť. Aby sa nejako chránili, berú si príklad od obyvateľov iných krajín. A zháňajú trvanlivé potraviny. Podľa Volkova ide o pokus vytvoriť ilúziu, že majú kontrolu nad situáciou. Čo zmierňuje úzkosť.


Obmedzenia z dôvodu COVID-19 v Rusku začali ešte koncom januára. Následne bolo prerušené letecké a železničné spojenie s Čínou. V marci USA a Európska únia uzavreli hranice pre cudzincov. Rosturizmus odporučil, aby Rusi neopúšťali krajinu. A Rospotrebnadzor odporučil starším ľuďom, aby zbytočne nevychádzali z domovov.


Rusko je na „súdny deň“ pripravené
Ruské štátne rezervy sú schopné čeliť jadrovej vojne i akejkoľvek epidémii. Píše Komsomolská pravda. Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Veľa celebrít postupne na svojich sociálnych sieťach oznámilo dobrovoľnú izoláciu. Mnohé reštaurácie prešli na doručovanie objednávok. Niektorý tovar začal byť nedostatkový. Od začiatku februára začali Rusi skupovať masky, antiseptiká a trváce výrobky. Spočiatku sa pod tlakom ocitli farmaceutické reťazce. Ubúdalo zdravotníckych masiek a dezinfekčných prostriedkov. Začiatkom marca to už pocítili i veľké internetové obchody. A cez víkend od 14. do 15. marca aj najväčšie federálne reťazce. V niektorých obchodoch už chýbajú krúpy, cestoviny, antiseptiká či toaletný papier.