Premiér Pellegrini podal demisiu do rúk prezidentky Zuzany Čaputovej
21 | 03 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Prezidentka upozornila, že sa nevyužili dobré časy na zásadné zmeny v oblastiach, ktoré sú kľúčové pre budúcu prosperitu


Premiér Peter Pellegrini (Smer – SD) podal po ustanovujúcej schôdzi demisiu svojej vlády do rúk prezidentky Zuzany Čaputovej.

Hlava štátu v príhovore ocenila, že v čase, keď Pellegrini viedol vládu, došlo k viacerým dobrým zmenám. Krajina podľa Čaputovej zaznamenala stabilný hospodársky rast, nezamestnanosť sa znížila, zvýšili sa príjmy zamestnancov vo verejnej správe, v školstve, obrane a v zdravotníctve.

„Musím však zároveň vyjadriť aj poľutovanie nad tým, že pozitívnych zmien nebolo viac,“ podotkla. Prezidentka upozornila, že sa nevyužili dobré časy na zásadné zmeny v oblastiach, ktoré sú kľúčové pre budúcu prosperitu. Ocenila, že Pellegrini s ďalšími ministrami pohotovo a razantne reagovali na šírenie koronavírusu.

OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí podpíšu koaličnú dohodu v sobotu dopoludnia
Lídri OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí Igor Matovič, Boris Kollár, Richard Sulík a Andrej Kiska majú podľa informácií TASR podpísať koaličnú dohodu v sobotu (21. 3.) dopoludnia. Čítať ďalej
20 | 03 | 2020 | TASR


Premiér vyhlásil, že bolo pre neho cťou byť súčasťou vlády a viesť ju v dobrých aj horších časoch. Tvrdil, že odovzdáva krajinu, ktorá je plne rešpektovaná v zahraničí a že spolu s ministrami všetci pracovali čo najlepšie, ako vedeli. Prezidentke poďakoval za krátku, ale konštruktívnu spoluprácu. Rovnako za to, že obaja udržali vzájomné vzťahy na vysokej úrovni. „Bolo mi cťou s vami spolupracovať,“ dodal Pellegrini.

Na slávnostnom akte boli prítomní okrem premiéra aj ostatní členovia jeho vlády.

Pellegriniho za premiéra vymenoval prezident Andrej Kiska v marci 2018. Funkcie sa ujal po tom, čo z postu predsedu vlády odišiel jeho stranícky šéf Robert Fico. Pellegrini po vymenovaní sľúbil, že jeho vláda urobí všetko preto, aby sa vyšetrila dvojnásobná úkladná vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Prezident Kiska nastupujúcemu šéfovi vlády vtedy povedal, že jeho základnou zodpovednosťou je zmeniť štýl vládnutia.

Novú vládu s premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) prezidentka vymenuje dnes (v sobotu o 13:00).

Pellegrinimu sa podarilo udržať relatívne stabilnú vládu. Nedokázal však vyjsť z tieňa Roberta Fica, hodnotí Eštok
Petrovi Pellegrinimu sa podarilo udržať relatívne stabilnú vládu a dotiahnuť ju až do regulárnych volieb v riadnom termíne. Nedokázal však vystúpiť z tieňa predsedu Smeru - sociálnej demokracie (Smeru-SD) Roberta Fica. Čítať ďalej
20 | 03 | 2020 | SITA