Kvalitná jahňacina ostáva u nás, zmenia Slováci veľkonočný jedálniček?
21 | 03 | 2020 I Dušan Guman

Pol milióna slovenských jahniat ostane na túto Veľkú noc doma. Inak by putovali do Talianska. Zmenia Slováci jedálniček a obnovia staré zvyky? Chovateľom by to veľmi pomohlo.



Na rozhodnutie máme týždeň

Talianske trhy z dôvodu koronavírusu zatvorili. A tak slovenskí chovatelia oviec ponúknu tento rok 600 000 kg jahňaciny domácim zákazníkom. Na zakúpenie jedného z najkvalitnejších mias na svete majú Slováci týždeň. Najbližšie dni teda ukážu, či sa rozhodli zmeniť svoje veľkonočné zvyky a ponuku využijú.

„Vzhľadom na aktuálnu hrozbu pandémie koronavírusu by chovatelia oviec ešte viac chceli umiestniť celú našu produkciu na domácom trhu. Jahňatá však rýchlo rastú a vo vzťahu k blížiacim sa veľkonočným sviatkom nemôžu už dlho čakať,“ upozorňuje predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz Igor Nemčok.
Návrat starých časov?

Slovenskí chovatelia vychovali pre tento rok 80 000 jahniat. Priemerná hmotnosť každého z nich je 15 kg. Dostať mäso na domáci trh sa ovčiari usilujú už roky. Výrazne im k tomu môžu pomôcť práve smutné udalosti posledných týždňov. Chovatelia konštatujú, že ide o veľmi kvalitné mäso a Slováci by túto šancu určite mali využiť.

Čokoláda, červené víno a zelený čaj... To je trio kľúčových surovín v boji proti koronavírusu
Účinný liek v boji proti koronavírusu ešte de facto neexistuje. Môžeme mať však na dosah látku, ktorá nám v boji s vírusom pomôže. Ide o taxifolín a neuveríte, kde sa vyskytuje. Aj v takých surovinách ako sú červené víno, zelený čaj a čokoláda.... Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová


Ovčiari zároveň ponúkajú mliečne výrobky s dobrým účinkom na imunitu, ako sú bryndza a jogurty. V minulosti bola pod Tatrami jahňacina na veľkonočnom stole úplne bežná. Dnes skonzumujeme ročne len okolo 0,13 kg na obyvateľa. Pre opätovný rozmach domáceho ovčiarstva by bolo potrebné jesť tri kilogramy ročne.
Kvalita z pasienkov

„Správne pripravená jahňacina je delikatesou na celom svete. Jahňacie mäso je najšťavnatejšie, najmäkšie a najkrehkejšie. Z ovčieho mäsa môžeme robiť všetko to, čo z iného mäsa,“ vysvetľujú chovatelia.

Na Slovensku chováme jahňatá tradičným spôsobom na pastve. Obyvatelia, ktorí ponuku využijú, môžu osloviť chovateľov vo svojom okolí. U nich sa dá jahňacina kúpiť priamo alebo objednať na predveľkonočné obdobie. „Vyzývam preto Slovákov: Pomôžte slovenskému ovčiarstvu a ono pomôže vám!“ prosí riaditeľ ZCHOK Slavomír Reľovský.
Vedeli ste, že...


  • Jahňacie mäso má priaznivý pomer nenasýtených a nasýtených mastných kyselín a pomer omega 6 a omega 3 mastných kyselín?

  • Jahňacie mäso má najvyšší obsah L-karnitínu zo všetkých mias?

  • Vedci pripisujú jahňaciemu mäsu aj protisklerotické, protidiabetické, či protirakovinové účinky?

  • Jahňacina obsahuje veľa vysoko kvalitných bielkovín, minerálnych látok, železa, medi a zinku?

  • Ovčie mäso je výborným zdrojom vitamínov skupiny B, ako napr. B12, či B1, ktorý pôsobí priaznivo na nervový a imunitný systém?

  • Ovčie syry i bryndza majú bohatú mikroflóru a preto aj zaujímavú a špecifickú chuť?

  • Bryndza je bohatým zdrojom aminokyseliny glutamín, ktorá pomáha udržiavať hrubé črevo zdravé?

  • Bryndza sa osvedčila aj pri prevencii rakoviny hrubého čreva, tráviacich problémoch, alergických ochoreniach, či posilňovaní imunity?


7 mýtov o koronavíruse
Nie všetko, čo počujete, je pravda. Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | Mário Martinka