Iba traja Matovičovi ministri vedia, ako funguje vláda
21 | 03 | 2020 I Imrich Kovačič

Komentár Igora Cibulu z portálu Orientácia.sk


Možno iba súhlasiť so slovami prezidentky republiky Zuzany Čaputovej, že „žiadna iná vláda na Slovensku nenastupovala do tak zložitej situácie“, v akej začne teraz úradovať kabinet Igora Matoviča.






Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír charakterizoval súčasné pomery a naše ekonomické vyhliadky slovami: „Myslel som si, že najhoršie sme už zažili pri vzniku eurovalu, ale to, čo zažívame dnes, je ako z filmu.“

Slovenské automobilky avizovali výrobné prestávky - údajne kvôli karanténe - ale skutočnosť je oveľa drsnejšia. Automobilky v Európe prerušujú výrobu, pretože globálna ekonomika sa rúti do recesie. Najpesimistickejšie odhady veštia medziročný pokles ekonomiky Slovenska až o 10 %, pričom aj ekonomický stratég novej vlády Richard Sulík pripúšťa, že zamýšľané opatrenia môžu iba „aspoň časť z tohto úpadku odchytiť.“

Ani virológovia a epidemiologickí experti nepredpokladajú, že pandémia sa čoskoro bez následkov „vytratí“ a akútne ohrozenie zdravia a životov sa pominie. Už teraz možno konštatovať, že ekonomické a sociálne programy si môže vládna koalícia odložiť hlboko do „šuflíka.“
Sociálna politika zrejme skončila

Intenzívna aktivita vlády Petra Pellegriniho v posledných týždňoch naznačila, že agenda boja s korupciou bude musieť ísť aspoň načas bokom a program výstavby nájomných bytov, či iné sociálne benefity a zvyšovanie miezd v niektorých profesiách budú presahovať rámec možností našej ekonomiky.

Matovič poskladal vládu z profíkov aj amatérov
Už v sobotu by mala nová vláda prevziať moc. Čítať ďalej
19 | 03 | 2020 | Pavol Jesenský


Až teraz sa ukáže, aký je Richard Sulík ekonomický odborník a či vláda Igora Matoviča zvládne situáciu tak, ako to očakávajú jej voliči.

V takomto kontexte sa žiada vyzdvihnúť ako povzbudzujúci fakt, že vicepremiér Sulík - na rozdiel od iných koaličných partnerov - vníma extrémnu zložitosť situácie. Aj preto sa pozitívne vyjadril o jeho komunikácii s odstupujúcim ministrom hospodárstva Petrom Žigom, ktorý ho prizval na nedávne konferenčné stretnutie s predstaviteľmi temer všetkých zamestnávateľských zväzov, aby sa spoločne radili o ďalšom postupe.
Iba Sulík a Korčok, možno Krajniak

Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík je jeden z troch členov kabinetu Igora Matoviča, ktorí majú skúsenosti s fungovaním vládnej administratívy. Druhým je jednoznačne nový minister zahraničných vecí Ivan Korčok, ktorý ako štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR viedol tento rezort prakticky celý rok v čase, keď si jeho šéf Miroslav Lajčák plnil povinnosti predsedu Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Naozaj treba pripísať k dobru strane Sloboda a Solidarita, že na kreslo kormidelníka našej diplomacie nominovala tohto skúseného diplomata, známeho v svetových metropolách, na ktorých Slovensku záleží.

Pellegrinimu sa podarilo udržať relatívne stabilnú vládu. Nedokázal však vyjsť z tieňa Roberta Fica, hodnotí Eštok
Petrovi Pellegrinimu sa podarilo udržať relatívne stabilnú vládu a dotiahnuť ju až do regulárnych volieb v riadnom termíne. Nedokázal však vystúpiť z tieňa predsedu Smeru - sociálnej demokracie (Smeru-SD) Roberta Fica. Čítať ďalej
20 | 03 | 2020 | SITA


Tretím členom novej vlády, ktorý má aspoň aké také skúsenosti s fungovaním exekutívy, je minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. V jeho kariérnom životopise síce nefiguruje funkcia ministra, ale hlavne ako poradca ministra vnútra Daniela Lipšica, prenikol do zákulisia politiky a pozná, ako fungujú rozhodovacie procesy vo vláde. Naviac bude mať po svojom boku Jozefa Mihála z SaS, ktorý už ministrom bol.
Od kritika k premiérovi


O ostatných Matovičových ministroch, s výnimkou ministra životného prostredia Jána Budaja, sotva možno konštatovať, že ovládajú technológiu vládnutia z pozície člena vlády. Platí to aj o novom premiérovi Igorovi Matovičovi, ktorý sa v opozícii osvedčil ako kritický element, schopný kategoricky pomenovať defekty spoločnosti, ale bez pochopenia nevyhnutnosti, že súčasťou politického procesu je tiež dôležitý fenomén kompromisu.

Niektorí pravicoví komentátori mu vytýkali kedysi „zákernú infantilnosť“, ale zásadnejšie sa k jeho nástupu do funkcie premiéra vyjadril historik Ivan Kamenec, keď povedal, že „by slovenskí politici mali pred nastúpením do svojich funkcií absolvovať krátky kurz z občianskej výchovy a z dejepisu.“ Ak chce Igor Matovič naozaj uskutočniť svojich „viac ako 900 riešení pre Slovensko“, bude musieť predovšetkým zmeniť štýl svojej politiky, ale to je téma, o ktorej možno iba špekulovať !
Remišovej už parlamentná agenda nevystačí

Niektorí členovia Matovičovej vlády, nového premiéra nevynímajúc, niekedy akosi zabúdajú, že je po voľbách, a preto by mali zmeniť aj rétoriku a komunikovanie problémov, ktorými aktuálne Slovensko žije.

Najvypuklejšie sa to prejavuje vo vystúpeniach vicepremiérky a ministerky pre regionálny rozvoj a investície Veroniky Remišovej. Azda ju už na to niektorí upozornili, že v súčasnosti si v novej funkcii nevystačí s jej agendou z parlamentu, a preto na sociálnej sieti prezentovala svoje predsavzatie urobiť z jej ministerstva „výkladnú skriňu novej vlády.“

Už najbližšie mesiace ukážu, ako nová ministerka i jej ďalší kolegovia zvládnu agendu, ktorú si vybrali, alebo ktorá im bola pridelená. Vicepremiérka bola síce „vychystaná“ na kreslo ministerky vnútra, ale teraz sa bude musieť „uskromniť“ s agendou, o ktorej sa jej pred parlamentnými voľbami ani len nesnívalo !

Premiér Pellegrini podal demisiu do rúk prezidentky Zuzany Čaputovej
Prezidentka upozornila, že sa nevyužili dobré časy na zásadné zmeny v oblastiach, ktoré sú kľúčové pre budúcu prosperitu Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR