Ekonomike by už nepomohlo ani to, ak by sme situáciu s koronavírusom vyriešili hneď, tvrdí ekonóm
21 | 03 | 2020 I Jaroslav Fabok

Podľa ekonóma Vladimíra Baláža prináša krízová situácia možnosť spustiť ekonomické reformy na Slovensku. Našu ekonomiku však najviac ovplyvní vývoj situácie v Nemecku. 


V rozhovore pre DenníkE hovorí ekonóm z Prognostického ústavu SAV aj o tom, že kto nechce siahať na trinásty dôchodok nerozumie aktuálnej situácii. Baláž zároveň tvrdí, že obdobie blahobytu sa na Slovensku skončilo už pred nástupom pandémie.


Kríza spojená s koronavírusom však podľa neho ochromí Slovenskú ekonomiku v ešte väčšom meradle. „Tak ako sa istým spôsobom zmenila ekonomika po roku 2008, tak sa bude meniť aj po roku 2020,“ tvrdí Baláž.


Podĺa ekonóma na Slovensku stúpne nezamestnanosť. Keďže je však naša krajina otvorenou ekonomikou, do značnej miery bude všetko záležať aj na tom, ako sa so súčasnou krízou vysporiadajú Nemecko, Francúzsko či Taliansko.


MIMORIADNE: Akciové trhy sa dnes prudko prepadli
Wall Street čelí ďalšiemu prudkému prepadnutiu, pretože stimulačné opatrenia vlád v reakcii na globálnu koronavírusovú krízu nedokázali zapôsobiť na investorov. Informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 03 | 2020 | Marek Molnár

Prepad bude určite monumentálny, ale potom sa to začne vracať do starých koľají,“ dopĺňa Baláž v súvislosti s prognózou najbližšieho vývoja ekonomickej situácie na Slovensku.


Najvýraznejší vplyv na pokles našej ekonomiky však bude mať to, že Nemecká ekonomika pravdepodobne klesne o štyri až šesť percent HDP. V takom prípade by Slovenská ekonomika podľa Baláža klesla až o desať percent HDP.


Z toho vyplýva, že Slovensko je závislé na ekonomike Nemecka a v konečnom dôsledku nebude až tak záležať na opatreniach, ktoré nová vláda v tomto smere urobí. Baláž napriek tomu predikuje, že premiér bude musieť pristúpiť aj k uplatňovaniu nepopulárnych ekonomických opatrení.


Európa sa ocitla v zlom sne. Akciové trhy padajú kvôli pandémii a ropnej vojne
V priebehu uplynulého týždňa zaznamenali trhy s akciami historické rekordy. Ekonomike situáciu neuľahčil ani najväčší ropný šok za posledných 30. rokov. Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok