Čokoláda, červené víno a zelený čaj... To je trio kľúčových surovín v boji proti koronavírusu
21 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Účinný liek v boji proti koronavírusu ešte de facto neexistuje. Môžeme mať však na dosah látku, ktorá nám v boji s vírusom pomôže. Ide o taxifolín a neuveríte, kde sa vyskytuje. Aj v takých surovinách ako sú červené víno, zelený čaj a čokoláda. Správu priniesli noviny.sk.


Ide o chemickú zlúčeninu, ktorá má potenciál byť antivirálnym liekom proti koronavírusu, a to bez toxických vedľajších účinkov. Biochemik Pavol Čekan uvádza: "Doktor Smieško vo Švajčiarsku, ktorý študoval, že ktoré chemické molekuly by mohli fungovať ako liek proti koronavírusu a z jedenástich takýchto chemických zlúčenín vyšla jedna, ktorá sa volá taxifolín ako jedna z možností lieku a veľmi pekné je, že práve taký taxifolín sa nachádza práve v červenom víne, čokoláde a v zelenom čaji."

Trojica zdraviu prospešných surovín sa odporúča ako prevencia pred nákazou koronavírusom, najmä v prípade vína však s mierou. "V prípade veľkého množstva sa znižuje schopnosť imunitného systému bojovať proti vírusu. Samozrejme, že jednou z najlepších ochrán je naozaj nosiť rúška a dodržiavať veľmi striktnú hygienu, čo sa týka aj dezinfekcie rúk," dodal biochemik.

Ešte istejšia je dobrovoľná domáca karanténa. Podľa lekára Petra Kováča ju treba dodržiavať v prvom rade preto, že reálne nemáme možnosť vedieť, kto je nositeľom vírusu a kto ho šíri. "Tie výsledky testov, ktoré máme sú iba testy osôb, ktoré boli vyšetrené. Vyšetriť nemôžeme každého, lebo momentálne na to nie sú zdroje a z tých vyšetrených, aj keď vyjde negatívny, on môže byť vlastne pozitívny, lebo ten test nemusí ukázať - pokiaľ je rýchly - úplne všetkých."

7 mýtov o koronavíruse
Nie všetko, čo počujete, je pravda. Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | Mário Martinka