Budete mať svoju pôvodnú prácu aj po kríze? Aj toto odvetvie vás bude potrebovať!
21 | 03 | 2020 I Peter Paľonder

Zatiaľ nevieme presne, ako dlho bude trvať kríza a koľko ľudí príde o prácu. Nemci už teraz podľa agentúry Reuters avizujú, že budú potrebovať desaťtisíce sezónnych pracovníkov v poľnohospodárstve.


Podľa nemeckej spolkovej ministerky poľnohospodárstva, Julie Klöckner, nemeckí poľnohospodári naliehavo potrebujú sezónnych pracovníkov, a to dokonca aj v čase korona-krízy.

Nemci sú znepokojnení odchodom gastarbeiterov domov. Budú im chýbať sezónni pracovníci zo zahraničia, ktorí sa zľakli krízy a odišli domov kvôli cestovným obmedzeniam. Predseda združenia poľnohospodárov v Nemecku, Joachim Ruckwied, vyzval na rýchlu pomoc, aby sa rastlinné plodiny mohli pestovať v doterajšom množstve. Doteraz nemecké poľnohospodárstvo využívalo okolo 286 000 sezónnych pracovníkov ročne, väčšinou z krajín ako Poľsko či Rumunsko.

Boli navrhnuté pravidlá výnimiek, aby pracovníci z východu mohli pracovať v Nemecku. „Rokovania sa vedú aj s Lufthansou o tom, či by vzhľadom k obmedzeniam na hraniciach mohli prípadne sezónni pracovníci priletieť vzdušnou cestou. Mali by sme tiež hovoriť o prípade predchádzajúceho obmedzenia 70 dní práce. V poľnohospodárstve bude zamestnaných pravdepodobne viac pracovníkov z oblastí, v ktorých je v súčasnosti nedostatok práce v dôsledku krízy. To isté platí pre odvetvie maloobchodu s potravinami, ktoré potrebuje nahradiť absentujúci personál,“ povedala spolková ministerka poľnohospodárstva Julia Klöckner.

Následne zdôraznila, že dodávky potravín neboli v prípade krízy obmedzené. „Je dosť potravín pre každého,“ povedala Klöckner. Zároveň odmietla zákaz vývozu potravín do iných krajín EÚ. „Naopak, potrebujeme zabezpečiť, aby výmena tovaru v EÚ nebola obmedzená hraničnými kontrolami,“ dodala.

Nie sprostredkovatelia, ale účastníci (Fedor Lukjanov)
Komentár Fedora Lukjanova (Globalaffairs.ru) Čítať ďalej
20 | 03 | 2020 | Zuzana Perželová