Africký mor opäť silnie, v Košiciach zakázali už aj vychádzky do lesa
21 | 03 | 2020 I Dušan Guman

Slovensko má 42 nových prípadov Afrického moru ošípaných. Vo februári to bolo len dvanásť. V okolí Košíc našli množstvo mŕtvych diviakov. Vyhlásili zákaz vstupovania do lesov. Podrobnosti priniesol denník Košický Korzár.



Prekročíme už stovku nakazených zvierat

V auguste minulého roku sme na Slovensku mali jedenásť prípadov Afrického moru ošípaných. O mesiac pribudlo ďalších päť. V októbri štyri, v novembri len tri a v poslednom mesiaci roka deväť. Január priniesol trinásť nových prípadov, február dvanásť. Prvý jarný mesiac marec vykazuje 42 nových prípadov moru, čo je výrazný vzostup. Dohromady bolo teda na Slovensku od augusta 2019 zaznamenaných 99 prípadov závažného ochorenia.
Zákaz vychádzok, pokuta až 3320 eur

Uplynulé dni priniesli v okolí Košíc smutný objav. V lese bolo množstvo uhynutých diviakov. Okresný úrad Košice-okolie, Pozemkový a lesný odbor Okresného úradu Košice – okolie vydal z toho dôvodu od piatka 20. marca až do odvolania zákaz využívania lesov verejnosťou. Ide o katastrálne územia obcí Trstené pri Hornáde, Skároš, Rákoš, Ždaňa, Vyšná Myšľa, Rákoš pri Slanci, Ruskov, Slančík, Slanec, Nový Salaš, Slanská Huta a Kalša.

Z nemocníc prepustili siedmich pacientov, ktorých liečili na COVID-19
Z nemocníc prepustili už siedmich pacientov, ktorých liečili na ochorenie COVID-19. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová. Čítať ďalej
20 | 03 | 2020 | TASR


Dodržiavanie zákazu budú kontrolovať policajný zbor, ako aj lesná a poľovná stráž. Podnet na vydanie zákazu vydala Regionálna veterinárna a potravinová správa Košice-okolie, a to vzhľadom na nepriaznivý vývoj situácie ohľadom afrického moru ošípaných. „Najväčším nebezpečenstvom je, že ju ľudia zanesú do obcí a môžu sa nakaziť chovy ošípaných, čo by bola katastrofa,“ objasnil dôvody zákazu vedúci odboru Gabriel Vukušič. Nedodržanie zákazu vstupu do lesa je priestupkom, za ktorý hrozí sankcia do výšky 3320 eur.
V Trebišove a Michalovciach sú choré už len diviaky

Okresy Trebišov a Michalovce boli ešte pred nedávnom územím s výskytom afrického moru ošípaných hlavne u domácich prasiat. Teraz boli preklasifikované na  územie bez výskytu AMO u domácich ošípaných, ale s výskytom AMO u diviačej zveri.

Ako uvádza Štátna veterinárna a potravinová správa SR, preklasifikovanie územia je výsledkom spolupráce chovateľov, poľovníkov, veterinárnych lekárov, verejnej správy a spracovateľov bravčového mäsa. ŠVPS SR ďalej konštatuje, že v praxi to znamená úpravu možnosti premiestňovania ošípaných z komerčných registrovaných chovov, uľahčenie obchodovania s ošípanými a označovanie mäsa jatočných ošípaných, pochádzajúcich z týchto oblastí, oválnou značkou, platnou pre celé územie EÚ .
Hrozili by opäť jednoročné opatrenia

Veterinári upozorňujú, že je naďalej nevyhnutné dodržiavať stanovené opatrenia a konať tak, aby sa zabránilo opätovnému zavlečeniu nákazy do chovov. To by znamenalo opäť nové prísne opatrenia pre chovateľov ošípaných, a to po dobu najmenej dvanásť mesiacov od posledného výskytu choroby.

Hospodárska kríza pod pláštikom koronavírusu (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD