7 mýtov o koronavíruse
21 | 03 | 2020 I Mário Martinka

Nie všetko, čo počujete, je pravda.


Smrteľný koronavírus spôsobil nekontrolovateľnú paniku, keď ho Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila za pandémiu. Samozvaní vyslanci dobrej vôle zintenzívnili svoje úsilie o šírenie rád všetkým ostatným. Na internete nájdeme množstvo informácií o tom ako bojovať s vírusom. Od videí, ktoré nám hovoria, ako si umyť ruky, ktoré rastliny a koreniny jest aby sme porazili vírus až po video žien, ktoré sa modlia, aby zastavili šírenie tohto nebezpečného vírusu. Ako sa dá v situácii, ako je táto, vyhýbať fikcii? Odborníci boria najbežnejšie mýty, píše cosmopolitan.in

1. Mýtus: Koronavírus sa môže šíriť potravou

Je to ochorenie dýchacích ciest a môže sa prenášať z človeka na človeka alebo z povrchu na človeka. Dr. KK Aggarwal, prezident Konfederácie lekárskych združení Ázie a Oceánie (CMMAO) a Indickej nadácie pre starostlivosť o srdce hovorí: „Keď komunikujete s infikovanou osobou v okruhu 2 metrov,  môže sa ( vírus ) tiež šíriť ... kvapkami generovanými pri kašľaní alebo kýchaní infikovanou osobou. “ Osoba ju môže tiež dostať po dotyku s povrchom kontaminovaným vírusom a potom dotykom tváre neumytými rukami.

2. Mýtus: Maska poskytuje absolútnu ochranu

Zatiaľ čo maska vás môže do istej miery ochrániť pred infikovanými kvapkami, stále existuje šanca, že cez masku môžu preniknúť mikro vírusy. Vírusy sa môžu šíriť aj pri kontakte s očami.

3. Mýtus: Vírus sa nemôže prenášať v horúcom a vlhkom podnebí

Dôkazy zhromaždené lekármi a vedcami zatiaľ nepreukazujú, že sa vírus nerozšíri v oblastiach s horúcim a vlhkým počasím.

4. Mýtus: Doplnky vitamínu C vám pomôžu zabrániť chytiť COVID-19

Neexistuje žiadny podstatný dôkaz, že doplnky vitamínu C môžu spôsobiť, že osoba sa stane imúnnou voči Koronavírusu. Vitamín C je antioxidant a mal by byť súčasťou vašej stravy na udržanie zdravého imunitného systému. Vitamín C výrazne pomáha imunite pri boji s vírusom, ale pred ním samotným Vás tento vitamín neochráni.

5. Mýtus: Alkohol vás môže ochrániť

„Je to jedna z najsmiešnejších vecí, ktoré som počul,“ hovorí Dr. P. Venkata Krishna, z Nemocnice Paras v Gurgaone. „Ľudia by mali používať dezinfekčné prostriedky na báze alkoholu. Ale príjem alkoholu do tela ho neočistí a ani neochráni pred koronoavírusom, “dodáva.

6. Mýtus: Vakcína proti chrípke môže vybudovať imunitu proti vírusu

Chrípka a COVID-19 spôsobujú podobné respiračné príznaky, ale obidve patria do rôznych skupín vírusov. Chrípka je oveľa miernejšia infekcia ako Coronavirus.

7. Mýtus: COVID-19 je rozsudok smrti

Toto je absolútna lož. Podľa štúdie, ktorú 18. februára uverejnilo Čínske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb, približne 81% ľudí infikovaných koronavírusom má mierne prípady COVID-19. Údaje tiež naznačujú, že na vírus zomrie len približne 2,3% ľudí infikovaných vírusom COVID-19.

Stále však platí, že vírus Covid-19 je pre celú spoločnosť veľmi nebezpečný, nakoľko sa šíri až neobyčajne dravo a takmer okamžite napáda ľudský organizmus. Jeho inkubačná doba je navyše dlhšia a príznaky ochorenia sa môžu prejaviť až po niekoľkých dňoch. Za ten čas je však infikovaný jedinec šíriteľom nákazy, čím sa stáva nákaza masovou a jej priebeh potom už nie je možné regulovať. Ak ochorie naraz viac ako 10% obyvateľstva, zahltí sa zdravotný aj sociálny systém štátu a tým sa stáva Covid-19 celospoločenskou hrozbou.

Zúfalí európski lekári sa chránia taškami na odpadky
Zdravotnícky personál v Taliansku a Španielsku zápasí s nedostatkom zásob a sám sa aj preto nakazí. Čítať ďalej
21 | 03 | 2020 | Mário Martinka