Vojna teraz nehrozí! Armády by boli pravdepodobne takisto zdecimované koronavírusom
20 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Vojsko bolo vždy mimoriadne zraniteľné voči respiračným patogénom, pandémia koronavírusu by však bola pravdepodobne ich najsmrteľnejším nepriateľom, informuje portál RT.


Ministerstvo obrany USA vydalo rozhodnutie o zrušení cvičenia NATO „Defender Europe 2020“, ktorého sa malo zúčastniť 20 000 amerických vojakov. Rozhodnutie prišlo na základe prebiehajúcej pandémie koronavírusu. Toto rozhodnutie napovedá o zraniteľnosti vojenských síl voči respiračným patogénom.

Preľudnené miesta v dobe pandémie koronavírusu v kombinácii so stresujúcim pracovným prostredím predstavujú pre vojská vysoké riziko. Najmä v prípade nového vírusu, akým je Covid-19, kedy nie je zavedená žiadna účinná vakcína, ktorá by čelila hrozbe.

Nemecko povoláva vojenské zálohy na boj s koronavírusom
Nemecko nasadí svoje spolkové obranné sily Bundeswehr na pomoc civilným orgánom v boji proti vírusu Covid-19, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Prepuknutie španielskej chrípky v roku 1918 zabilo 45 000 amerických vojakov, iba o niečo menej ako celkový počet úmrtí v prvej svetovej vojne (53 000). Táto epidémia ohrozila výkon armády v jej najväčšej záverečnej bitke pri Meuse-Argonne.

Z historického hľadiska je najväčšie riziko pre vojenský personál vystavenie sa respiračným ochoreniam počas výcviku, predtým ako sa nasadia profylaktické vakcíny. Americká armáda má veľmi efektívny centralizovaný systém zdravotnej starostlivosti, schopný monitorovať a liečiť potenciálne ochorenia. Týmto systémom dokáže americká armáda odhaliť hromadný výskyt infekcie medzi vojakmi, čo umožňuje včasnú intervenciu.

Ak však dôjde k odchýlke od normy, napríklad pri vystavení sa novej chorobe, tento systém nie je dostačujúci. V jednom takom prípade z roku 1996, kedy bolo na lodi amerického námorníctva so 600-člennou posádkou očkovaných proti chrípke 95% posádky, stále ostalo 42% príslušníkov posádky infikovaných novou neznámou formou choroby. Nebezpečenstvo, ktoré predstavuje Covid-19, spočíva v tom, že neexistuje žiadna očkovacia látka, ktorá by umožnila armáde USA byť v plnohodnotnej sile a rovnocenným súperom.

Štúdia z Talianska: Na COVID-19 zomierajú ľudia s vážnymi diagnózami
Drvivá väčšina úmrtí, ku ktorým v Taliansku došlo v dôsledku nového koronavírusu, má jednoznačnú súvislosť s ďalšími vážnym ochoreniami. Štúdia Národného inštitútu zdravia so sídlom v Ríme tak vrhá na situáciu nové svetlo. Informuje... Čítať ďalej
19 | 03 | 2020 | Natália Sollárová


Existujúca schopnosť lekárskeho monitorovania, ktoré je súčasťou zdravotnej starostlivosti amerického ministerstva obrany, však umožňuje implementáciu účinných kontrolných opatrení na ochranu personálu pred potencionálnym vystavením sa vírusu Covid-19.

Zlou správou je, že americká armáda vykonáva operácie takmer v každom kúte sveta, čo sťažuje monitorovanie nasadených síl a liečenie prípadných ochorení. Je teda veľmi reálne, že vírus Covid-19 by mohol potencionálne preniknúť aj do izolovaných amerických vojenských zariadení, rovnako ako existuje reálna hrozba pre vojenské nemocnice, ktorou je nával pacientov neschopných zvládnuť priebeh choroby.

Americká armáda musí z bezpečnostného hľadiska čeliť výzvam koronavírusu, najmä pokiaľ ide o hromadné vojenské cvičenia akým je „Defender Europe 2020“. Kým nebude vyvinutá  a nasadená účinná vakcína, americká armáda, rovnako ako každá iná, bude vystavená riziku infekcie vírusom Covid-19 a bude náchylná k rýchlemu šíreniu medzi vojakmi, námorníkmi, leteckými silami ako aj medzi rodinami vojenských príslušníkov a civilnými komunitami, ktoré ich podporujú.

Čína nehlási po prvý raz žiadne nové prípady nákazy koronavírusom
Čína vo štvrtok nehlásila po prvý raz žiadne nové domáce prípady nákazy koronavírusom, odkedy ich začala v januári zaznamenávať. Narástol však počet infekcií zavlečených zo zahraničia, informovala agentúra AFP. Čítať ďalej
19 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR