Nemecká polícia vykonáva razie po celej krajine spojené s neonacistickým hnutím Reichsbürger
20 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Nemecká polícia vedie celonárodné razie v domácnostiach lídrov antisemitského krajne pravicového hnutia s názvom Reichsbürger, ktoré má momentálne okolo 19 000 členov, informuje BBC.


Neonacistická propaganda a strelné zbrane boli zadržané pri raziách po celom území Nemecka. Cieľová skupina „Spojené nemecké národy a kmene“ je súčasťou Reichsbürger, ktorého členovia odmietajú nemecký štát ako právnickú osobu.

Nemecké ministerstvo vnútra uviedlo, že krajina bude bojovať proti rasizmu „aj v čase krízy“. Vyhlásenie hovorcu ministerstva, Stevea Altera, bolo odkazom na pandémiu koronavírusu, ktorá vyvolala zatvorenie nemeckých škôl, podnikov a verejných podujatí.

Vojna teraz nehrozí! Armády by boli pravdepodobne takisto zdecimované koronavírusom
Vojsko bolo vždy mimoriadne zraniteľné voči respiračným patogénom, pandémia koronavírusu by však bola pravdepodobne ich najsmrteľnejším nepriateľom, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


Odhaduje sa, že v Nemecku má hnutie Reichsbürger 19 000 členov. Cielené osoby sú podozrivé zo šírenia rasistických hrozieb a propagandy. Je to po prvýkrát, čo minister vnútra „zaútočil“ na hnutie Reichsbürger.

Ozbrojený muž, ktorého činné orgány spojili s autorizovaním neonacistických konšpiračných teórií, zavraždil v západnom meste Hanau deväť ľudí inej rasy či národnosti. V októbri 2017 bol člen Reichsbürgeru odsúdený na doživotie za vraždu policajta z roku 2016.

Štvrtkové razie boli posledným veľkým krokom proti krajne pravicovým hnutiam v Nemecku. Úrady tiež systematicky kontrolovali časť krajne pravicovej politickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) a zakázali neonacistickú skupinu Combat 18.

Členovia Reichsbürgeru netolerujú povojnovú nemeckú spolkovú republiku, pretože ju považujú iba za nejakú súkromnú spoločnosť. Veria v pokračujúcu existenciu tretej ríše a popierajú minulú existenciu holokaustu.

Počet obetí v Taliansku v dôsledku koronavírusu už prerástol Čínu
Koronavírus zabil v Taliansku viac ľudí ako v ktorejkoľvek inej krajine, za posledný deň zomrelo v krajine 427 nakazených, informuje BBC. Čítať ďalej
20 | 03 | 2020 | Timotej Dudka