Demokracia v Izraeli je v ohrození. Vláda kvôli koronavírusu sleduje mobily svojich občanov
20 | 03 | 2020 I Jaroslav Fabok

Izrael aj bez povolenia súdu sleduje prostredníctvom mobilov pohyb všetkých občanov.


V súvislosti s opatreniami, ktorých cieľom je zabrániť ďalšiemu šíreniu vírusu COVID-19 v krajine, nedávno spustila izraelská tajná služba Šin Bet technologickú špionáž svojich občanov. Technológia bude spustená minimálne na mesiac a jej úlohou je monitorovanie digitálnych stôp miliónov mobilov.


Počet nakazených koronavírusom v Izraeli sa pritom približuje hranici 700 osôb. Ešte pred dvoma dňami mal Izrael oficiálne potvrdených 433 občanov krajiny, čo v priebehu jedného dňa predstavovalo nárast až o 40 percent.


Postupný nárast nakazených prinútili premiéra Benjamina Netanjahua aby pristúpil k prísnejším opatreniam aj v oblasti technologického monitorovania. Izraelské ministerstvo zdravotníctva tak má po novom možnosť lokalizovať tých, ktorí sa mohli dostať do kontaktu s nakazenými a nariadiť im samoizoláciu.


Koronavírus nás „zachránil“ pred Treťou svetovou (Dmitrij Michailin)
Názor Dmitrija Michailina (Komsomolská pravda) Čítať ďalej
20 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

V súvislosti so sprísnením monitorovania izraelských občanov sa však ozývajú aj hlasy kritikov. Denník N priniesol napríklad vyjadrenie izraelského novinára Yossiho Melmana, ktorý kritikou na adresu vládnych autorít rozhodne nešetrí.


Obávam sa o našu demokraciu, či nepôjdeme takým istým smerom ako autokratickí lídri v Turecku či polodemokratické režimy vo východnej Európe,“ hovorí Melman, ktorý je autorom knihy venujúcej sa izraelskej tajnej službe Mossad.


Podľa novinára spočíva základný problém v tom, že Izraelská vláda k týmto tvrdým opatreniam pristúpila bez debaty s odborníkmi. Šin Bet mohla doteraz k použitiu obdobných technológií pristúpiť iba v prípade terorizmu alebo ohrozenia národnej bezpečnosti. 


Nastáva biblická Apokalypsa? (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
19 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD