Vláda P. Pellegriniho zasadne poslednýkrát, odvolať má štátnych tajomníkov
19 | 03 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR
Dosluhujúci vládny kabinet premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) sa zíde vo štvrtok o 14.00 h poslednýkrát. Predseda vlády v stredu (18. 3.) avizoval, že ak sa nič mimoriadne v krajine nestane, program vlády bude venovaný len odvolávaniu štátnych tajomníkov jednotlivých ministerstiev a lúčeniu sa. V piatok (20. 3.) podá končiaca sa vláda demisiu, v tento deň sa bude konať aj ustanovujúca schôdza Národnej rady (NR) SR. Nový vládny kabinet budúceho premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) vymenuje prezidentka SR Zuzana Čaputová v sobotu (21. 3.).

"Vláda vo štvrtok urobí ešte niekoľko oficiálnych aktov, keďže sa v piatok blíži demisia. Ak sa v krajine nič mimoriadne nestane, budeme sa venovať v programe len odvolaniu štátnych tajomníkov a definitívnemu rozlúčeniu sa," priblížil v stredu dosluhujúci premiér Pellegrini. V piatok sa podľa jeho slov budú realizovať všetky ústavnoprávne kroky na prevzatie moci novou vládou, ktorú budú tvoriť hnutia či strany OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí.

Pellegrini deklaruje, že ministerstvo zdravotníctva a ministerstvo vnútra budú verejnosti naďalej poskytovať nové informácie o vývoji situácie k novému koronavírusu vrátane aktualizovaného počtu nakazených.

Štát odkladá povinnosť predložiť daňové priznanie a zaplatiť daň pre všetkých daňovníkov do konca júna
Termín na podanie daňového priznania na daň z príjmov za minulý rok a zaplatenie dane sa fakticky odkladá do konca júna pre všetkých daňovníkov. Rozhodol o tom v stredu vládny kabinet v snahe zmierniť negatívne dopady šírenia nového koronavírusu,... Čítať ďalej
18 | 03 | 2020 | SITA


Súčasnými štátnymi tajomníkmi na ministerstve vnútra sú Rudolf Urbanovič a Michal Bagačka. Na ministerstve školstva sú štátni tajomníci Peter Krajňák, Oľga Nachtmannová a Jozef Gönci. Ako štátni tajomníci na ministerstve obrany pôsobia Marián Saloň a Róbert Ondrejcsák. V rámci rezortu životného prostredia pôsobia štátni tajomníci Norbert Kurilla a Boris Susko. Na ministerstve kultúry sú štátni tajomníci Ivan Sečík a Konrád Rigó, na ministerstve dopravy Ladislava Cengelová a Peter Ďurček.

Ako štátni tajomníci na ministerstve zdravotníctva pôsobia Jaroslav Ridoško a Stanislav Špánik. Na ministerstve zahraničných vecí sú štátni tajomníci František Ružička i Lukáš Parízek a v rezorte spravodlivosti štátna tajomníčka Edita Pfundtner. Na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny sú štátni tajomníci Branislav Ondruš a Ivan Švejna, v rezorte pôdohospodárstva Anton Stredák a Gabriel Csicsai. Na ministerstve financií je štátna tajomníčka Dana Meager. Vojtech Ferencz a Rastislav Chovanec pôsobia ako štátni tajomníci na ministerstve hospodárstva.

Ustanovujúca schôdza parlamentu bude za prísnych bezpečnostných opatrení
Ustanovujúca schôdza Národnej rady (NR) SR, na ktorej sa noví poslanci v piatok 20. marca ujmú svojich mandátov, sa bude konať za prísnych bezpečnostných a preventívnych opatrení. Zasadnutie sa začne o 9.00 h, médiá ani verejnosť naň prístup nebudú... Čítať ďalej
18 | 03 | 2020 | TASR