Štúdia z Talianska: Na COVID-19 zomierajú ľudia s vážnymi diagnózami
19 | 03 | 2020 I Natália Sollárová

Drvivá väčšina úmrtí, ku ktorým v Taliansku došlo v dôsledku nového koronavírusu, má jednoznačnú súvislosť s ďalšími vážnym ochoreniami. Štúdia Národného inštitútu zdravia so sídlom v Ríme tak vrhá na situáciu nové svetlo. Informuje 


K viac ako 99 percentám úmrtí v Taliansku došlo u ľudí, ktorých zdravotný stav už predtým vyžadoval zdravotnú starostlivosť. Tvrdí to správa zverejnená 17. marca Národným inštitútom zdravia (Instituto Superiore di Sanità), ktorý je vládnou agentúrou pod ministerstvom zdravotníctva.

Rímsky inštitút preskúmal lekárske záznamy 2003 pacientov, ktorých úmrtie bolo spôsobené novým koronavírusom a zistil, že len 3 obete (0,8 percent) z celkového počtu nevykazovali prechádzajúcu patológiu. Takmer polovica prípadov (48,5 percent) mala najmenej 3 ďalšie choroby, štvrtina mala 2 iné diagnózy (25,6 percent) a zvyšná štvrtina 1 diagnózu (25,1 percent).

Z výsledkov správy preto vyplýva, že ľudia, ktorí na nový koronavírus zomreli, trpeli ďalšími vážnymi ťažkosťami. Najčastejšie išlo o arteriálnu hypertenziu, cukrovku, srdcovú ischémiu, fibrilácia predsiení čiže srdcovú arytmiu a aktívnu rakovinu (zoradené podľa počtu prípadov).

Ako si vybudovať imunitu na koronavírus
Súbežne s rastúcimi prípadmi potvrdeného koronavírusu u ľudí v Indii, rastie aj počet odporúčaní „čo robiť a čo nie“. Šíria sa najmä cez Facebook a WhatsApp. Najdesivejšou časťou týchto odporúčaní je, že nie sú nijakým spôsobom overené! Tento fakt... Čítať ďalej
19 | 03 | 2020 | Mário Martinka


Podľa geografického rozdelenia drvivá väčšina ochorení i úmrtí pripadá na región Lombardia (1425 prípadov, čo je viac ako 71 percent z celkového počtu).

Priemerný vek pacientov v posudzovanej skupine bol 79,5 rokov. Ženy, ktoré zomreli po nákaze boli staršie ako muži. Čo sa týka úmrtí u ľudí mladších ako 50 rokov, ku dňu vydania správy ich v Taliansku zaznamenali 17. Menej ako 40 rokov malo 5 z nich a všetko to boli muži s ďalšími vážnymi diagnózami.

Zatiaľ, čo posledné údaje o počtoch infikovaných poukazujú na možné spomaľovanie nárastu, zo samostatnej štúdie podľa portálu Bloomberg vyplýva, že Taliansko pravdepodobne podceňuje skutočný počet nakazených, pretože testuje len ľudí s príznakmi.

Podľa nadácie GIMBE, novým koronavírusom sa reálne nakazilo asi 100-tisíc Talianov. Ak by to bolo pravda, miera úmrtnosti v krajine by sa priblížila k celosvetovému priemeru, čo je približne 2 percentá.

Graf počtu úmrtí podľa veku / Zdroj: Instituto Superiore di Sanità


Čína nehlási po prvý raz žiadne nové prípady nákazy koronavírusom
Čína vo štvrtok nehlásila po prvý raz žiadne nové domáce prípady nákazy koronavírusom, odkedy ich začala v januári zaznamenávať. Narástol však počet infekcií zavlečených zo zahraničia, informovala agentúra AFP. Čítať ďalej
19 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR