Penta dá viac ako 15 mil. eur na boj s koronavírusom
19 | 03 | 2020 I SITA

V boji s novým koronavírusom vynaloží investičná skupina Penta viac ako 15 mil. eur. Peniaze pôjdu na nákup špeciálneho zdravotníckeho materiálu a ochranných pomôcok, ako aj na nákup rapid testov COVID 19. Avšak prostriedky sa použijú aj na okamžité investície do zdravotníckych zariadení a lekární. Dôvodom je reprofilácia nemocníc, či technické úpravy.


Penta je v regióne strednej Európy jeden z najväčších investorov v sektore zdravotníctva. Vo všetkých zdravotníckych zariadeniach Penty pracuje viac ako 30 tisíc zamestnancov. Ich vybavenie ochrannými pomôckami a špeciálnym materiálom, ktorého je nedostatok a je ťažko dostupný, je pre skupinu podľa jej vyjadrení prioritou.

Najbližšie by Penta mala do Čiech a na Slovensko doviezť približne 3,5 milióna ochranných pomôcok, vrátane žiadaných respirátorov FFP3 a FFP2. Rovnako už má záväzne objednané a pripravuje dovoz tzv. rapid testov z Číny, ktoré by umožnili rýchlo otestovať 100 tisíc ľudí.

Ako si vybudovať imunitu na koronavírus
Súbežne s rastúcimi prípadmi potvrdeného koronavírusu u ľudí v Indii, rastie aj počet odporúčaní „čo robiť a čo nie“. Šíria sa najmä cez Facebook a WhatsApp. Najdesivejšou časťou týchto odporúčaní je, že nie sú nijakým spôsobom overené! Tento fakt... Čítať ďalej
19 | 03 | 2020 | Mário Martinka


"Sme pripravení pomôcť s rýchlym otestovaním ľudí v plnej súčinnosti s krízovým štábom. Projekt testovania môžeme plošne spustiť vo všetkých našich nemocniciach a poliklinikách tak, aby sme pomohli zvýšiť potrebné kapacity na testovanie," povedal spolumajiteľ skupiny Penta zodpovedný za zdravotníctvo Eduard Maták.

Penta je stredoeurópska investičná skupina, ktorá bola založená v roku 1994. Pôsobí hlavne v zdravotníctve, finančných službách, výrobe, maloobchode a v realitnom developmente. Jej portfóliové spoločnosti zamestnávajú viac ako 44 000 ľudí a v roku 2018 dosiahla hodnota aktív skupiny 10,4 miliardy eur. Penta pôsobí vo viac ako desiatich krajinách Európy a má svoje zastúpenie v Prahe, Bratislave a Varšave.

Výrobu na dva týždne preruší aj žilinská Kia Motors Slovakia
Kia Motors Slovakia v Žiline preruší z dôvodu šírenia koronavírusu výrobu na dva týždne od pondelka 23. marca 2020. Žilinská automobilka o tom informovala v zverejnenej tlačovej správe. Čítať ďalej
19 | 03 | 2020 | SITA