Nemecko povoláva vojenské zálohy na boj s koronavírusom
19 | 03 | 2020 I Timotej Dudka

Nemecko nasadí svoje spolkové obranné sily Bundeswehr na pomoc civilným orgánom v boji proti vírusu Covid-19, informuje portál RT.


Nemecko, ktoré momentálne povoláva záložné posily, sa tak ako ďalšie krajiny v Európe pripravuje na „vyhlásenie vojny" pandémii koronavírusu.




„Vyzývame každého člena záložnej posily, najmä tých, ktorí majú lekárske skúsenosti, aby sa u nás zaregistrovali," uviedla vo štvrtok ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová. Uviedla tiež, že záložné posily budú podporovať políciu, prepravovať základné veci a liečiť chorých.

Štúdia z Talianska: Na COVID-19 zomierajú ľudia s vážnymi diagnózami
Drvivá väčšina úmrtí, ku ktorým v Taliansku došlo v dôsledku nového koronavírusu, má jednoznačnú súvislosť s ďalšími vážnym ochoreniami. Štúdia Národného inštitútu zdravia so sídlom v Ríme tak vrhá na situáciu nové svetlo. Informuje... Čítať ďalej
19 | 03 | 2020 | Natália Sollárová


Pokiaľ ide o potvrdené prípady nákazy koronavírusom, Nemecko patrí medzi najpostihnutejšie krajiny v Európe s viac ako 13 000 prípadmi. Počet úmrtí v krajine sa zvýšil na 33. Od stredy do štvrtka bolo v Nemecku zaznamenaných ďalších 1 305 prípadov.

Keďže Poľsko uzatvorilo hranice s Nemeckom, Berlín sa obáva, že by mohlo dôjsť k prerušeniu dodávok do krajiny. Rozhodnutie poľskej vlády uzavrieť hranice spôsobilo v utorok 40 kilometrovú dopravnú zápchu, pričom prísne kontroly vodičov nákladných vozidiel ohrozovali dodávku potravín a liekov pozdĺž jednej z najfrekventovanejších európskych tratí.

Prerušenie dodávok do krajiny tiež vyvolalo prerušenie výrobného priemyslu v krajine, pričom automobilový gigant Volkswagen prerušil výrobu tento týždeň a v stredu ho nasledovala ďalšia automobilová spoločnosť BMW.

Čína nehlási po prvý raz žiadne nové prípady nákazy koronavírusom
Čína vo štvrtok nehlásila po prvý raz žiadne nové domáce prípady nákazy koronavírusom, odkedy ich začala v januári zaznamenávať. Narástol však počet infekcií zavlečených zo zahraničia, informovala agentúra AFP. Čítať ďalej
19 | 03 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Samotné obranné sily Bundeswehr boli taktiež ohrozené smrtiacim vírusom po tom, ako minulý týždeň generál Alfons Mais vstúpil do izolácie po kontakte s infikovanou osobou. Nemecké jednotky sa taktiež vyradili z vojenského cvičenia NATO „Defender Europe 2020“, ktoré sa plánuje koncom tohto mesiaca.

Na celom svete čoraz viac krajín pripravuje svoje vojská na boj proti pandémii. Britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok predstavil svetu svoje 10 000 členné „podporné vojsko COVID“ a varoval záložné posily, aby sa „pripravili na výzvu“.

Taliansko taktiež vyslalo svoje jednotky na boj proti vírusu. Obyvatelia severného mesta Bergamo sa v stredu stali svedkami toho, ako vojenský konvoj prepravoval stovky mŕtvol do krematória. Francúzsko tiež vyslalo svoje jednotky do ulíc po tom, ako prezident Emmanuel Macron v utorok vyhlásil, že „sme vo vojne s Covid-19“.

Globalizácia pandémiu neprežije
Komentár Petra Akopova (Pohľad) Čítať ďalej
18 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD