Historicky najväčšia krádež obrazov zostáva neobjasnená
19 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Ani po tridsiatich rokoch sa nevie, kto mohol ukradnúť vzácne umelecké diela z bostonského Múzea Isabelly Gardnerovej.


Topky.sk priniesli správu, že pred 30 rokmi, presne 18. marca 1990 zmizlo jedenásť vzácnych obrazov (od Rembrandta van Rijna, Jana Vermeera či Edouarda Maneta), ale aj soška orla z hrotu žrdi na francúzskej vlajke a jedna váza v cene 300 až 500 miliónov dolárov.




Ani odmena nepomohla

Prípadu sa venovala FBI, no desiatky detektívov nič nenašli. Nepomohla ani vypísaná odmena na desať miliónov dolárov. Špekulovalo sa aj o politických motívoch činu a ani niekoľko anonymov napokon neponúklo nič, čo by viedlo o objasneniu tohto činu.




V marci 2013 FBI informovala, že páchateľmi by mohli byť zlodeji, ktorí vzácny lup previezli niekam k Philadelphii. Na začiatku 21. storočia tam mali byť niektoré obrazy predané. No nakoniec sa to nepotvrdilo. Ukradnuté diela sú dnes vďaka svojej sláve v podstate nepredajné. O krádeži bol v roku 2005 nakrútený aj dokumentárny film Stolen (Ukradnutý).




Významné kúsky

Isabella Gardnerová (1840 - 1924), americká zberateľka umenia a filantropka začala zbierať umelecké predmety koncom 19. storočia. Svoje múzeum otvorila v roku 1903. Vystavuje zbierku obrazov, sôch, kresieb, keramických diel, šperkov aj vzácnych tlačovín. Najcennejšími dielami sú Vermeerov Koncert či Búrka na mori Galilejskom od Rembrandta. Oba sú ohodnotené na viac než sto miliónov dolárov.


Dve mladé Češky, nakazené koronavírusom, poslali varovný videodkaz (VIDEO)
Petra a Eva zostali uväznené doma s nebezpečnou nákazou. Nahrali a zverejnili video, ktoré dokazuje, v akej ťažkej situácii sa zrazu ocitli. Čítať ďalej
19 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová