Zatiaľ čo globálna ekonomika spomaľuje, ceny ropy klesli pod 27 dolárov za barel
18 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Hrubé ceny ropy sa znížili na nové viacročné minimá, keďže v stredu pokračoval ich pokles kvôli obavám, že prepuknutie koronavírusu a opatrenia na jeho zastavenie by mohli spôsobiť globálnu recesiu. Informuje portál RT.


Cena americkej ropy West Texas Intermediate (WTI) za dodávku v apríli klesla o tri percentá, pričom aktuálne stojí 26 dolárov za barel. Ak budú ceny aj naďalej klesať, mohli by sa dostať na najnižšiu úroveň od mája 2003.

Brent taktiež opäť padol. Tentoraz o viac ako jedno percento a od 7:37 GMT sa sním obchodovalo pri cene 28 dolárov za barel.

Zmätok na trhu pokračuje, pretože globálny dopyt po energiách zostáva slabý v dôsledku pandémie koronavírusu. Ochorenie, ktoré pochádza od najväčšieho svetového spotrebiteľa ropy - Číny.

Čo môže čakať Európu? Vieme, ako je to v Číne.
Čína zverejnila prvé údaje, ktoré ukazujú hospodársky prepad pod vplyvom koronavírusu. Priemyselná produkcia klesla o 13,5 percenta, obchod klesol o 20,5 % a investície o 24,5% v porovnaní s prvými dvoma mesiacmi predchádzajúceho roka a výrazne... Čítať ďalej
18 | 03 | 2020 | Peter Paľonder


V utorok spoločnosť Goldman Sachs vyhlásila predpoveď, že ceny ropy pocítia „bezprecedentné“ straty dopytu, pričom sa v blízkej budúcnosti očakáva, že sa bude obchodovať pri cene približne 20 dolárov za barel.

Okrem koronavírusu ovplyvňuje trh s energiou aj prebiehajúca hádka medzi dvomi hlavnými producentmi ropy - Ruskom a Saudskou Arábiou. Po tom, ako tieto krajiny nedokázali dosiahnuť novú dohodu o znížení výroby, Saudská Arábia prisľúbila, že dramaticky zvýši výrobu a poskytne svojim kupujúcim zľavy. Avšak tieto zľavy môžu otriasť už tak nadmerne zásobovaným trhom.

Ruský štátny veriteľ Sberbank medzitým vyhlásil, že skúma najhoršie scenáre ekonomiky. Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Sberbank Herman Gref je najhorším výsledkom, keď cena ropy klesne na 20 dolárov za barel a ruská národná mena klesne na 100 rubľov za dolár. Gref sa však domnieva, že aj za týchto okolností sa spoločnosti podarí "zostať nad vodou".

Cena ropy klesla na štvorročné minimum, americká ropa klesla pod 30 dolárov za barel
Cena ropy v pondelok opäť klesla, pretože americké trhy nezvládli núdzové zníženie sadzieb Federálnym rezervným systémom USA a jeho globálnymi partnermi. Informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | Marek Molnár