Ruský senátor žiada zrušenie všetkých sankcii, aby sa zabránilo globálnej kríze
18 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Covid-19 môže poslať globálnu ekonomiku do zdĺhavej recesie, ale zrušenie všetkých sankcií, ktoré nie sú podporované OSN, by mohlo pomôcť zabrániť katastrofe, tvrdí ruský senátor. Informuje portál RT.


Pokles dopytu po energiách, nestabilný výmenný kurz a ohrozenie bezpečnosti ľudí, vystavilo ľudstvo riziku veľkej hospodárskej krízy, ktorá „nikoho neušetrí“, varoval predseda ruského výboru pre zahraničné veci Konstantin Kosachev.

Vývoj vakcín a snaha podpísať nové dohody o cenách ropy sú dobrými opatreniami na zvládnutie zložitej situácie, ale jeden „mimoriadne dôležitý faktor“ sa zanedbáva, napísal vo svojom príspevku na Facebooku.

Týmto faktorom sú „umelé prekážky pri ekonomickom rozvoji súpera, ktoré sú maskované ako politická odplata za nedôstojné správanie“ alebo jednostranné sankcie, vysvetlil senátor.

Zatiaľ čo globálna ekonomika spomaľuje, ceny ropy klesli pod 27 dolárov za barel
Hrubé ceny ropy sa znížili na nové viacročné minimá, keďže v stredu pokračoval ich pokles kvôli obavám, že prepuknutie koronavírusu a opatrenia na jeho zastavenie by mohli spôsobiť globálnu recesiu. Informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 03 | 2020 | Marek Molnár


"Existuje naliehavá potreba globálnej dohody o súčasnom a úplnom zrušení všetkých hospodárskych sankcií s výnimkou sankcií uvalených Radou bezpečnosti OSN," uviedol Kosachev.

Navrhol tiež, aby krajiny BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika) iniciovali dohodu o odstránení jednostranných reštriktívnych opatrení predtým, ako dostanú podporu od krajín G20 a certifikuje ju Bezpečnostná rada OSN.

Čo môže čakať Európu? Vieme, ako je to v Číne.
Čína zverejnila prvé údaje, ktoré ukazujú hospodársky prepad pod vplyvom koronavírusu. Priemyselná produkcia klesla o 13,5 percenta, obchod klesol o 20,5 % a investície o 24,5% v porovnaní s prvými dvoma mesiacmi predchádzajúceho roka a výrazne... Čítať ďalej
18 | 03 | 2020 | Peter Paľonder