Česká vláda schválila zákaz vychádzania bez rúška, dopoludnia nakúpia len seniori
18 | 03 | 2020 I TASR

Do maloobchodných predajní s potravinami budú smieť v čase od 10.00 do 12.00 h vstúpiť len osoby nad 65 rokov.


Český premiér Andrej Babiš po mimoriadnom zasadnutí vlády v stredu oznámil, že od polnoci zo stredy na štvrtok začne v krajine platiť zákaz vychádzania bez rúška alebo inej ochrannej pomôcky zakrývajúcej tvár. Ide o opatrenie v snahe spomaliť šírenie nového koronavírusu, píše spravodajský portál ČT24.

"Situácia je vážna, ale som presvedčený, že to zvládneme. Ďakujem všetkým občanom, ktorí rešpektujú opatrenia," uviedol Babiš na brífingu. Ďalším z prijatých opatrení v ČR v súvislosti s ochranou starších ľudí je, že do maloobchodných predajní s potravinami budú smieť v čase od 10.00 do 12.00 h vstúpiť len osoby nad 65 rokov.

"Vláda zakazuje od polnoci všetkým osobám prítomnosť v maloobchodných predajniach potravín v čase od 10.00 h do 12.00 h s výnimkou osôb nad 65 rokov a majiteľov, prevádzkovateľov alebo zamestnancov predajne," oznámil Babiš.

Na koronavírus u nás zomrela 84-ročná pozitívne testovaná žena, mala však viacero ochorení
Niekoľko osôb na Sovensku potrebuje intenzívnu starostlivosť. Čítať ďalej
18 | 03 | 2020 | SITA


Vláda ďalej všetkým prevádzkovateľom maloobchodných predajní odporučila po každom použití dezinfikovať nákupné košíky a vozíky. Rovnako by mali podľa ministra dopravy a priemyslu Karla Havlíčka aspoň raz za hodinu dezinfikovať aj kľučky, držadlá a dvere.

Osoby bez ochranného rúška zakrývajúceho nos a ústa nebudú môcť podľa informácií serveru Aktuálně.cz byť na miestach mimo svojho bydliska, kde sa nachádzajú minimálne dve osoby vo vzdialenosti menej ako dva metre.

Česky Deník N s odvolaním sa na ministra zahraničných vecí Tomáša Petříčka predtým nesprávne informoval, že zákaz vychádzať bez rúška začne platiť už v stredu od 18.00 h. Rozhodnutie prišlo podľa portálu Novinky.cz v čase, keď česká vláda čelí kritike vzhľadom na akútny nedostatok rúšok a iných ochranných pomôcok a ľudia sú nútení si rúška šiť sami.

Do konca týždňa má do Česka prísť dodávka ochranných pomôcok z Číny. Ešte v noci na stredu minister vnútra Jan Hamáček oznámil, že s povinným nosením rúška sa počíta od momentu, keď ich bude dostatok.
Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom sa v Českej republike k stredajšiemu ránu zvýšil na 464.

Od pondelka bude na Slovensku zasadať permanentný krízový štáb
Na Slovensku pribudlo z utorka (17. 3.) na stredu zatiaľ osem nových prípadov ochorenia COVID-19, 70 testovaných vzoriek bolo negatívnych. Čítať ďalej
18 | 03 | 2020 | TASR