Trump chce kúpiť koronavakcínu iba pre Američanov a ponúka veľa peňazí
17 | 03 | 2020 I Natália Sollárová

Donald Trump údajne ponúka nemeckým vedcom, ktorí vyvíjajú vakcínu proti koroavírusu, veľa peňazí, ak prídu do Spojených štátov a tento liek dodajú len Američanom. Píše EurActiv.


Podľa Welt am Sonntag, ktoré citovali vládne zdroje v Berlíne, americký prezident Donald Trump sa pokúša prilákať do USA nemeckých vedcov pracujúcich na potenciálnej vakcíne proti novému koronavírusu. Presvedčiť by ich mali štedré finančné príspevky, ktoré by mali tiež zabezpečiť, aby bolo liečivo k dispozícii výlučne len pre Spojené štáty.

Agentúre Reuters nemecké ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že USA majú záujem priamo kúpiť súkromnú spoločnosť CureVac so sídlom v Tübingene, ktorá pracuje na vývoji vakcíny. „Potvrdzujeme správu vo Welt am Sonntag,“ uviedol hovorca ministerstva. Nemecká vláda však podľa vyjadrení rezortu požaduje, aby sa očkovacia látka vyvíjala v Nemecku a Európe.

Podľa správy uverejnenej v nemeckých novinách, Trump ponúka štedré odmeny, ak bude vakcína výhradne pre potreby USA. Americký prezident robí všetko pre to, aby získal vakcínu. „Ale iba pre Spojené štáty,“ poznamenala nemecká vláda. V Berlíne sa hovorí o miliarde dolárov.

Globálne akciové trhy klesajú kvôli vládam, ktoré prijímajú drastické opatrenia na zabránenie šírenia koronavírusu
Globálne akciové trhy v pondelok opäť klesli, pričom Federálny rezervný systém USA znížil sadzby takmer na nulu, aby sa pokúsil vyrovnať s dopadom koronavírusu na globálnu ekonomiku. Informuje portál RT. Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | Marek Molnár


CureVac, ktorá je súkromnou firmou, však spolupracuje na vytvorení účinnej očkovacej látky s federálnym Inštitútom na vývoj vakcín a biomedicínskych liečiv Paula Ehrlicha. Zástupcovia nemeckej vlády preto teraz so spoločnosťou rokujú.

CureVac na svoje webovej stránke uviedla, že (dnes už bývalý, pozn. red.) predseda predstavenstva Daniel Menichella bol začiatkom marca pozvaný na schôdzku v Bielom dome. Cieľom stretnutia bolo prediskutovať stratégie a príležitosti na rýchly vývoj a výrobu vakcíny. Na rokovaní sa zúčastnil aj viceprezident Mike Pence, členovia pracovnej skupiny na riešenie koronavírusu a ďalší vysokopostavení farmaceutickí a biotechnologickí inžinieri.

Vedenie spoločnosti je presvedčené, že do niekoľkých mesiacov dokážu vyvinúť účinného kandidáta na vakcínu. Dúfajú, že do júna alebo júla budú mať experimentálnu vakcínu, aby získali povolenie na ľudské pokusy.

Nemecká vláda sa takisto veľmi zaujíma o vakcíny a účinné látky proti novému koronavírusu. Biofarmatickú spoločnosť sa snaží udržať pre svoje potreby finančným ponukami. Situácia môže byť vnímaná ako záležitosť národnej bezpečnosti, čo pravdepodobne spôsobí zvyšovanie tlaku na CureVac.

Spoločnosť článok pôvodne zverejnený vo Welt am Sonttag nechcela komentovať.

Vakcínu proti koronavírusu začnú testovať v pondelok, tvrdí vládny zdroj z USA
Účastníci sa nemôžu nakaziť, pretože injekcie, ktoré dostanú, neobsahujú samotný vírus. Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | TASR