Stačí si dať rúško, aby sme boli nesmrteľní?
17 | 03 | 2020 I Natália Sollárová

Slovensko šije rúška. Väzni, Zornica aj hobby krajčírky. Ľudia začínajú byť konečne chránení. Mať rúško však nestačí. Treba ho vedieť správne použiť a dodržiavať aj ďalšie opatrenia.


V obchodoch, verejnej doprave i v uliciach pribúdajú ľudia s rúškami. Po prípadoch, keď boli niektorí šikanovaní za to, že rúško majú, sa situácia mení. Teraz viac vytŕčajú tí, ktorí chodia „hore bez“. Ochrana tváre začína byť povinnou výbavou. Existuje rozumná hranica, kedy rúško nosiť a kedy nie? Za akých okolností skutočne chráni pred vírusom?

Žiadne rúško neochráni pred nákazou nového koronavírusu, pokiaľ sa nepoužíva správne. Okrem toho, samotné nosenie rúška nestačí a nezaručuje ochranu pred infekciou. SARS-CoV-2 sa môže do tela dostať nielen vdýchnutím, ale aj cez sliznice, vrátane očí. Vírus má schopnosť zotrvávať na povrchoch niekoľko hodín až dní a tak existuje nemalé riziko prenosu prostredníctvom dotyku. Stačí kľučka, madlo, či konzerva, ktorú predtým držal nakazený človek. Nosenie rúška by preto malo byť spojené minimálne s dôkladnou hygienou rúk. Jeho účinnosť môže zvýšiť aj nosenie okuliarov.

Ako ušiť doma rúško: Návod, podľa ktorého to zvládne každý (VIDEO)
Nosiť rúško, alebo nie? Väčšina odborníkov sa zhoduje, že je to jeden zo spôsobov, ako zastaviť šírenie koronavírusu. Jednoduché rúško si môžete vyrobiť aj doma. Informuje portál Blesk. Čítať ďalej
17 | 03 | 2020 | Dominik Simon


Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) napríklad odporúča dať si rúško len v špecifických prípadoch. Ak má človek kašeľ, horúčku a ťažkosti s dýchaním. Pokiaľ takéto príznaky nemá, rúšku nosiť nemusí. Podľa WHO neexistuje dôkaz, že spoľahlivo ochráni ľudí, ktorí nie sú chorí. Zároveň však rozhodne odporúča masku použiť v prípade kontaktu s infikovaným.

Niektoré štúdie ukazujú, že aj podomácky vyrobené rúško môže byť účinné. V prípade obyčajného bavlneného trička je to minimálne 50-percentná miera filtrácie, u ľanu približne 60 percent a vrecko do vysávača sa blíži takmer k 90 percentám, čo je porovnateľné s chirurgickou maskou. Ako optimálny materiál pre domáce použitie sa javí čistá bavlna s dostatočnou hustotou.

Aj svojpomocne vyrobené rúško efektívne chráni pred vykašlanými infekčnými čiastočkami. Zatiaľ, čo ľudia bez rúška vykašlali v priemere asi 200 infekčných kvapôčok, pri vlastnoručne ušitej ochrannej pomôcke sa ich do priestoru dostalo len 43.

Vzhľadom na dlhú inkubačnú dobu môže byť nakazený ktokoľvek, len o tom ešte nemusí vedieť. Preto sa vo všeobecnosti pristupuje k noseniu ochrany tváre pri akomkoľvek kontakte s ďalšími ľuďmi. Považuje sa to za zodpovedné a ohľaduplné voči druhým, napríklad predavačkám v obchodoch či inému personálu. Ak je ale človek na prechádzke v lese či na lúke, kde je možnosť kontaktu s druhými obmedzená, použitie rúška bude skôr zbytočné.

Česká lekárka „v nemilosti“ vyvinula rýchlotest na koronavírus, ponúka ho zadarmo
Česká virologička Soňa Peková vo svojom laboratóriu vyvinula jednoduchší a dostupnejší test na nový koronavírus. Ostatným pracoviskám ho ponúka zadarmo. Záujem má Európa i USA. Píšu novinky.cz. Čítať ďalej
17 | 03 | 2020 | Natália Sollárová


Dôležité je rúško nosiť a potom aj odstrániť správnym spôsobom. V opačnom prípade môže byť namiesto ochrany zdrojom infekcie. Ak má maska kovový drôtik, mal by byť pri koreni nosa vytvarovaný tak, aby rúško dobre priliehalo. Maska sa upevní gumičkami alebo šnúrkami. Brada a nos majú byť celkom zakryté. V prípade mužov sa odporúča mať radšej oholenú tvár, pretože dlhšie fúzy alebo brada môžu spôsobiť, že rúško neprilieha. Počas nosenia by sme sa mali vyhýbať akýmkoľvek dotykom tváre alebo vlasov.

Video WHO s návodom, ako treba správne rúško nosiť i skladať z tváre:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=98&v=lrvFrH_npQI&feature=emb_logo

S použitým rúškom treba zaobchádzať ako s infekčným materiálom. Pri odstraňovaní masky sa začína gumičkami alebo šnúrkami, ale tak, aby sme sa nedotkli prednej časti masky. Ak je rúško jednorazové, malo by sa zahodiť do uzatvárateľnej nádoby a hneď na to si umyť ruky. Rúško na viacnásobné použitie treba zbaviť patogénov praním pri vysokej teplote a žehlením. Ruky by sme si mali vydezinfikovať aj pri akomkoľvek kontakte s rúškom počas jeho nosenia. Rovnako, ak maska počas aplikácie zostane z dôvodu dýchania vlhká, mali by sme ju nahradiť novým rúškom. Jednorazová maska sa nesmiem používať opakovane.

Informáciu o tom, ako správne zaobchádzať s rúškom, zverejnil na sociálnych sieťach aj slovenský zdravotník. Okrem iného upozornil na zlé príklady, keď videl ľudí s rúškom, ako si v nákupnom centre držia košík holými rukami a potom si chytia tvár, alebo ako si niečo zodvihli zo zeme bez toho, aby si následne vydezinfikovali ruky. V takýchto situáciách len nosenie rúška naozaj nepomôže.

Video slovenského zdravotníka a jeho návod, čo robiť, aby rúško skutočne fungovalo:



Koronavírus: Európski lídri si konečne uvedomili závažnosť krízy
Tu sú základné poznatky, ktoré zatiaľ o nákaze máme. Podstatné informácie prináša cs.gatestoneinstitute.org. Čítať ďalej
17 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová