Pellegriniho partia situáciu s koronavírusom ťažko nezvládla
17 | 03 | 2020 I Arpád Németh

Na začiatok si pripomeňme fakty. Nový vírus v Číne zaznamenali vlani 31. decembra. Bezpečnostná rada nášho štátu zasadla 27. februára tohto roku. To všetko pod vedením premiéra a povereného ministra zdravotníctva Petra Pellegriniho.


To, že riziko nákazy prudko rastie, reportovali agentúry v tretej dekáde januára. To bolo päť týždňov pred voľbami. A dnes sa premiér chodí pretŕčať do Zornice, ktorá šije rúška. Zákazky na ochranné rúška okrem toho dostávajú v smeráckom štýle
Pochybné obchody s rúškami. Štát bude platiť milióny firme, ktorá vznikla len nedávno
Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) nedávno podpísala zmluvu na nákup ochranných pomôcok vrátane rúšok v hodnote takmer 27,5 milióna eur. Jedna z firiem, s ktorou štát zmluvu uzatvoril, však vznikla len koncom januára. Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok
firmy. A sociálne siete pretekajú obdivom k odstupujúcemu premiérovi, ako to všetko pekne zvláda.

Médiá dokonca kládli politológom otázku, či by volebný výsledok mohlo ovplyvniť Pellegriniho pokojné a sebavedomé prezentovanie sa pri medializácii informácií o koronavíruse. Odpoveď bola, že pravdepodobne áno. Namieste je však položenie úplne iných otázok:

Matovič stále tají novú vládu
Líder OĽaNO a budúci premiér sa chová mimoriadne neštátnicky. Čítať ďalej
17 | 03 | 2020 | Peter Haluza


Čo štát robil 12 rokov pod vedením Smeru, keď nie sú pripravené ani základné krízové plány? Čo robila Správa štátnych hmotných rezerv? A čo Národné centrum zdravotníckych informácií, verejnosti známe akurát tak predraženými nákupmi softvéru a iných tovarov?

Netreba pritom zabudnúť, že Peter Pellegrini je premiérom od marca 2018. Vtedy prevzala moc jeho zrekonštruovaná vláda po tom, ako musel podať demisiu jeho ešte stále stranícky šéf Robert Fico po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice. A odvtedy sa vyplavilo, najmä vďaka Kočnerovi, na Smer-SD toľko špiny, že by ju neodviezli ani všetky vládne špeciály, ktoré už dávno mali lietať po Slovákov uviaznutých v zahraničí.

Ochkanie nad Pellegrinim preto nie je na mieste. Táto Ficova krajšia tvár totiž len ťaží z krízovej situácie. Pre jej riešenie však mal niečo robiť omnoho dávnejšie. Ale marketing má dobrý. Aj Matovič by mu mohol teraz závidieť, pretože je to len a len jeho neschopnosť zostaviť vládu a ujať sa riešení problému. Mnohí totiž pochybujú, že ich vôbec dokáže ponúknuť.

Nám teda ostáva iba sledovať ako si Pellegrini zo svojej neschopnosti robí skvelé PR, zatiaľ čo víťaz volieb utajuje pred voličmi mená budúcich ministrov. Transparentonosti sa zjavne ani v najbližšom volebnom období príliš nedočkáme. Ale marketing to bude pútavý na oboch stranách.

Ak sa bude pokračovať v opatreniach, môže sa nakaziť 10 percent obyvateľstva
Scenár, keď môže byť 110. deň nakazených desať percent obyvateľstva, považujú analytici za vrchol nákazy novým koronavírusom na Slovensku. Čítať ďalej
17 | 03 | 2020 | TASR