10 lekcií, ktoré by sme sa mali naučiť z hospodárskeho kolapsu vo Venezuele
17 | 03 | 2020 I Mário Martinka

Kúpiť si dovolenku vo Venezuele bolo jednou z najlepších vecí, ktoré ste mohli urobiť. Je však prekvapením, že taký prosperujúci národ bol v krátkom čase zrazený na kolená. Pravdou je, že ak sa stretne nesprávna kombinácia ekonomických udalostí, môže cez noc skolabovať aj ten najväčší národ na Zemi.


Youtubový kanál Epic Economist prišiel so zaujímavým pohľadom na túto tému. Ak sa pozrieme na sled udalostí, ktoré viedli ku kolapsu kedysi prosperujúcej venezuelskej ekonomiky, môžeme vidieť všetky nebezpečenstvá skôr, ako sa podobný scenár stane aj nášmu národu. Poučenie z kolapsu Venezuely nám môže veci uľahčiť, pokiaľ ide o pochopenie prevládajúcej hospodárskej situácie a koľko času máme, kým dôjde k podobnej katastrofe v iných krajinách.

1. Inflácia - dôsledok devalvácie meny

V osemdesiatych rokoch ste si mohli kúpiť kilo mletého hovädzieho mäsa za približne 3 doláre. Napriek všetkým zvýšeniam výroby potravín sa však v súčasnosti priemerná cena mäsa pohybuje okolo 9 dolárov za kilo. Za posledných 40 rokov každý dolár v našich vreckách má iba štvrtinovú hodnotu toho, čo sa zaňho dalo pred niekoľkými desaťročiami kúpiť.

Pred kolapsom vo Venezuele hodnota ich meny klesla o 700 percent, a to bol jeden z hlavných prispievateľov ku hospodárskemu kolapsu, ku ktorému aj neskôr došlo. Ak vaše peniaze kupujú menej ako zvykli, netreba spadnúť do medializovaného balamutenia ktoré hovorí, že potrebujeme väčšie platy, z ktorých samozrejme veľká časť ide na platenie daní a odvodov. Pravda je, že mena oslabila, čo vytvára problémy s peniazmi, a nie fakt, že dosť nezarábate. Devalvácia meny môže byť spôsobená mnohými vnútornými a vonkajšími faktormi, čo môže ľahko vyvolať hospodársky pokles tak, ako sa to stalo vo Venezuele.

Fed strieľa zo svojej bazuky (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
17 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


2. Ekonomické zlyhania môžu byť prekryté falošnými štatistikami ako aj médiami

Len málo hmotných a výnosných aktív môže konkurovať rope. Aj keď cena ropy klesla, ropa zostáva základom spotrebiteľských aktivít a rôznych výrobných odvetví. Venezuela má jednu z najväčších ropných rezerv na svete, napriek tomu bol však kolaps dobre skrytý falošnými údajmi o ziskovosti a všeobecnej výkonnosti hospodárstva.

Uvádzame niekoľko ekonomických katastrof, ktoré boli pre obyvateľov Venezuely predstavované ako hlavné ekonomické výhody:

  1. Už v dobách, keď sa Hugo Chávez dostal k moci vo Venezuele, sľúbil, že jeho politika vyvedie obyvateľov Venezuely z chudoby, zvýšia sa spotrebiteľské výdavky ktoré povedú k väčšiemu a lepšie distribuovanému bohatstvu pre všetkých. Rovnako ako bývalý ZSSR a ďalšie krajiny, ktoré zažili hospodársky kolaps, Venezuela vzala svoju politiku príliš ďaleko a vytvorila bublinu, ktorá bola neudržateľná a naraz muselo všetko prasknúť.

  2. Dobrým nápadom je použitie peňazí na zlepšenie domácej ekonomiky a spoločenského uplatnenia. Venezuela to však nezvládla a namiesto rozširovania závodov na spracovanie ropy utratila veľa peňazí na socialistické výmysly, ktoré boli pre ľudí prospešné iba minimálne. Médiá šírili propagandu o tom, ako sa veci zlepšujú, ale v skutočnosti išlo o zlé rozhodnutia, ktoré viedli k hospodárskej katastrofe.


To, čo sa dialo vo Venezuele pred pár rokmi, sa teraz deje so Spojenými Štátmi americkými. Máme k dispozícii rôzne druhy zmanipulovaných údajov o výkonnosti hospodárstva, ako aj počtov zamestnaných. Napriek všetkým pozitívnym správam z médií, skutočnosti je taká, že  veľa Američanov je stále bez práce. (Podľa posledných meraní počet nezamestnaných je 5 787 000 )

Pozeráme sa na to, čo sa deje v USA, médiá vytvárajú veľký humbuk o hospodárskom pokroku a každý je veľmi „pozitívny“ bez toho, aby sme vedeli, že existuje skrytý faktor, ktorý naznačuje ekonomické zlyhanie.

Najlepší spôsob, ako pochopiť, čo sa deje, je pozerať sa do svojho života. Ak vy a vaši susedia nie ste na tom lepšie, ako ste boli asi pred 7 rokmi, potom je niečo zle a pravdepodobne prosperita, ktorú médiá trúbia každý deň, by mohla byť falošná. Celý systém mohol byť zmanipulovaný kvôli politickým ziskom, a preto by ste mali myslieť inak.

Koronavírus: Európski lídri si konečne uvedomili závažnosť krízy
Tu sú základné poznatky, ktoré zatiaľ o nákaze máme. Podstatné informácie prináša cs.gatestoneinstitute.org. Čítať ďalej
17 | 03 | 2020 | Slávka Cigáňová


3. Globálne udalosti môžu prispieť k vnútornému hospodárskemu kolapsu

Je úplne v poriadku povedať, že ak by ceny ropy zostali vysoké, vo Venezuele by nenastala hospodárska katastrofa a uzda čistého socializmu by sa neuvoľnila vo Venezuele tak rýchlo, ako sa to stalo. Pokles cien ropy vznikol v dôsledku globálnych udalostí, ktoré sa udiali mimo Venezuely, a preto je vždy múdre vedieť, čo sa deje mimo vašej krajiny. Sledujte, čo sa deje na rôznych akciových trhoch, a dokonca aj to, čo sa deje v rôznych rozvojových krajinách, pretože akékoľvek prehrievanie môže ľahko spôsobiť hospodársky kolaps.

4. Peniaze nemôžu kúpiť to, čo nie je k dispozícii

Nie je prekvapením, že keď dôjde k hospodárskemu kolapsu, človek nemôže kúpiť nič, čo potrebuje, aj keď má veľa peňazí. Vo Venezuele sú na prídel základné nevyhnutnosti, ako je jedlo, voda, lieky, elektrina a podobne, a to aj v prípade, že niekto má množstvo peňazí. Nie je možné získať viac, ako je výška dávky. Venezuela je dokonalým príkladom toho, ako vyzerá hospodársky kolaps.

V týchto podmienkach sa vláda pokúsi urobiť maximum s dostupnými zdrojmi, čo však nebude efektívne fungovať. Z tohto dôvodu je dobré rozvíjať sebestačný životný štýl tým, že budete mať vlastné jedlo, vodu, elektrinu, lieky a ďalšie potreby.

5. Nepokoje a protesty pokračujú, kým nie je všetko vyriešené

Hospodársky kolaps vždy vedie k mnohým sociálnym problémom, pretože ľudia nemôžu získať prístup k rôznym základným potrebám kvôli obmedzeniam uloženým vládou. V prípade Venezuely nemôže spôsob života spoločnosti pokračovať, keď sú príslušníci orgánov činných v trestnom konaní zastrelení len za to, že si vykonávajú svoju prácu. Ľudia sa zvyčajne cítia neistí, stupňuje sa kriminalita a bojujú o prežitie.

Jediným spôsobom, ako chrániť starších väzňov pred koronavírusom, je ich prepustenie
Vzhľadom na smrteľné ohrozenie mnohých starších väzňov v USA sa uvažuje o myšlienke, že ich predčasne prepustia, nakoľko sa smrtiaci vírus šíri aj vo väzniciach, informuje HuffPost. Čítať ďalej
17 | 03 | 2020 | Timotej Dudka


6. Vlády nie sú úplne spoľahlivé

Americká ekonomika neustále upadá a väčšina ľudí verí, že ak dôjde k úplnému hospodárskemu kolapsu, naši lídri sa budú skrývať v bunkroch zatiaľ čo ľudia budú bojovať o prežitie. To však nie je tento prípad. Venezuela preukázala, že vláda bude stále existovať a rôzne agentúry sa budú snažiť situáciu kontrolovať, aj keď sa to bude vymykať spod kontroly. Keď bude vláda zúfalejšia, mohla by pomocou týchto krokov napraviť situáciu:

  • Ako sme videli vo Venezuele, zvýši sa počet armádnych a policajných zložiek v uliciach a príde aj k sprísneniu trestov. Za týchto podmienok sa ľudia nemôžu spoliehať na vládu, pretože  príde k obmedzeniu slobody prejavu, práv na držbu a nosenie zbrane a podobne.

  • Kvôli nepokojom a zločinom v tomto období bolo mnoho civilistov vo Venezuele zabitých vládnymi a  bezpečnostnými agentúrami.

  • Politici budú mať tendenciu izolovať sa od ľudí ako spôsob, ako sa chrániť. Zároveň dôjde k mnohým politickým konfliktom, keď medzi sebou začnú bojovať rôzne frakcie v zúfalej snahe získať kontrolu.

  • Vláda sa pokúsi kontrolovať peňažnú zásobu alebo dokonca zastaviť tok peňazí rovnako, ako sa to stalo vo Venezuele. Prístup k základným veciam, ako je jedlo, môže byť obmedzený - v týchto ťažkých časoch je takmer nemožné spoliehať sa na vládu.


Hospodársky kolaps predchádza vážnemu sociálnemu kolapsu a v tejto situácii sa vláda vždy snaží získať kontrolu.

7. Diktátori sa môžu ľahko dostať k moci

Keď sa národ rozpadne, väčšina ľudí sa intuitívne spojí so silnými a dominantnými hlasmi. Ak vás už unavuje čakať mesiace na lekársku starostlivosť a keď sa zdá, že všetko je spojené s nekonečnou byrokraciou, diktátor, ktorý dokáže „prevziať zodpovednosť“ a je schopný tieto problémy "vyriešiť", sa bude pre bežnú osobu zdať byť veľkou úľavou.

Diktátori zvyčajne prichádzajú v dôsledku pomalého fungovania zákonov, ktorými sa riadia štátne inštitúcie. Keď sú ľudia zúfalí a uväznení v ťažkej sociálno-ekonomickej situácii, ako sa to stalo vo Venezuele, z pozície zúfalstva vyzerá každé riešenie ako najlepšie a bude vždy vítané, aj keď diktátor neskôr prinesie ešte väčšie a viac problémov.

Ošiaľ z Matoviča vystriedal strach z Matoviča
Autorka je aktívnou političkou Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | Slavěna Vorobelová


8 Ľudia môžu ľahko obetovať etiku a česť

Čierny trh a darknet odhaľujú podmnožinu populácie, ktorá nemá etiku a za peniaze môže urobiť čokoľvek. Čo sa stane keď bude vaše dieťa hladovať a cena jedla prudko stúpne ? Čo ak niekto iný má jedlo doma? Tento problém vznikol vo Venezuele.

Ľudia začali páchať zločiny, aby prežili. Vo Venezuele by mohli hladujúci susedia začať búchať na dvere a dožadovať sa jedla násilím. V tomto prípade sa ľudia bránili akýmkoľvek spôsobom, pretože vláda sa nevie ani sama zachrániť a nie to ešte pomôcť ľuďom. V takej kríze ľudia robia dokonca to, čo je nezákonné, len aby prežili.

„Drancujeme alebo zomierame hladom“: Hladoví Venezuelčania kradnú, zabíjajú aby sa najedli
Zdroj: news.com.au


9. Pri ekonomickom kolapse môže prísť terorizmus

S pádom venezuelskej meny a celého systému sa vo Venezuele dalo niečo horšie očakávať. Tieto zúfalé podmienky medzi ľuďmi vytvárajú prostredie, v ktorom sa môže dariť terorizmu. Niektorí obyvatelia Venezuely by si mohli radikálny islamizmus ľahko osvojiť, čo by mohlo otvoriť južnú Ameriku novej vlne terorizmu.

Nahnevaný a zmätený“ bývalý zadržaný z Guantanama, ktorý opúšťa Uruguaj (jeho azylový štát po tom, čo ho Obama prepustil v roku 2014),  odchádza do Venezuely. Nevie sa čo tento muž robil, alebo či vykonával nejaké teroristické činnosti počas jeho týždňov mimo priameho dohľadu.

Možno nebudeme veriť tomu najhoršiemu, a to tomu, že  sa vzbúrenci obrátia na teroristov vo Venezuele a pridajú sa k ISIS alebo Al-Káide. Môžeme si byť však istí jednou vecou: terorizmus sa môže ľahko vzbudiť medzi nepokojmi.

10. Štruktúra spoločnosti môže byť zničená

Ekonomický kolaps podobný tomu, ktorý sa stal vo Venezuele, sa môže stať v akejkoľvek spoločnosti a v krátkom čase môže dôjsť k poškodeniu štruktúr spoločnosti. Vo Venezuele, zatiaľ čo hospodárstvo a vláda boli krok od konca, život sa stal príliš ťažkým a každý jednotlivec sa zaujímal iba o svoje prežitie. Ľudia by buď obmedzili využívanie elektrickej energie, alebo dokonca vymysleli lacnejšie alternatívy energie. Iní, keď bojovali o prežitie sa vrátili k pestovaniu vlastného jedla a zbieraniu bylinných semienok a jedlých vajíčok hmyzu. Ak k takému kolapsu dôjde v celosvetovom meradle, celá ľudská civilizácia sa zničí, a ľudstvo sa vráti k tradičných systémom.

Existujú ľudia, ktorí tvrdia, že podobný ekonomický kolaps sa nemôže v Spojených Štátoch stať. Avšak hospodárstvo a vzorce, ktoré sa vyskytujú v legislatívnom procese, poukazujú na niečo veľmi podobné. História sa opakuje a socialisti v Spojených štátoch by sa mali poučiť z toho, čo sa vo Venezuele stalo. Namiesto formulovania opatrných hospodárskych politík sa vedúci predstavitelia Venezuely rozhodli ignorovať hrozbu hyperinflácie a znárodnili súkromné podniky v celej krajine. Výsledky boli predvídateľné a Venezuela čelila jednej z najhorších katastrof spôsobených hospodárskym kolapsom v posledných rokoch.

Nemecko je na pokraji hospodárskeho kolapsu
Nemecko má najväčšie hospodárstvo v Európe a je veľmi dôležité pre úspech Európskej únie. Nemecká hospodárska situácia sa však začína meniť, zverejňované údaje vykazujú spomalenie. Čítať ďalej
10 | 03 | 2020 | Mário Martinka