Pompeo varoval Irak pred ďalšími útokmi na základne. USA sú pripravené na odvetu
16 | 03 | 2020 I TASR

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo varoval v pondelok Irak, že Spojené štáty podniknú "nevyhnutné" odvetné kroky v prípade ďalších útokov na Američanov po tom, ako minulý týždeň došlo k sérii raketových útokov na vojenské základne v Iraku. Informovala o tom agentúra AFP.


Pompeo počas telefonátu s irackým premiérom Ádilom Abdalom Mahdím v nedeľu vyhlásil, že USA "nebudú tolerovať útoky a hrozby voči životom Američanov".

Iracká vláda musí podľa Pompea brániť koaličný personál voči útokom džihádistov, uvádza sa vo vyhlásení ministerstva zahraničných vecí. Pompeo podľa agentúry Reuters zdôraznil, že voči skupinám zodpovedným za útoky musí byť vyvodená zodpovednosť.

Situácia vo Francúzsku je „mimoriadne znepokojujúca“ a rýchlo sa zhoršuje, varuje zdravotnícky úradník
Francúzi by nemali podceňovať hrozbu koronavírusu, pretože situácia v krajine je už v súčasnosti hrozná a je pravdepodobné, že sa ešte zhorší, varoval vysoko postavený zdravotnícky úradník a dodal, že ľudia by mali zostať doma. Informuje portál... Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | Marek Molnár


Vojenskú základňu pri irackom meste Tádží ležiacu na sever od Bagdadu, na ktorej sú americkí a ďalší koaliční vojaci, zasiahli v sobotu rakety. Pri útokoch boli podľa irackých a amerických bezpečnostných zložiek zranení traja koaliční vojaci.

Túto základňu v stredu večer zasiahlo 18 rakiet. O život prišli dvaja Američania a jeden Brit pôsobiaci v koalícii pod vedením USA, ktorá irackým silám pomáha v boji proti džihádistom. Zranenia utrpelo ďalších 14 osôb vrátane Američanov, Britov a Poliakov.

USA ako odvetu spustili sériu leteckých útokov na proiránske šiitské milície na juhu Iraku, pričom zabili piatich príslušníkov irackých bezpečnostných síl a jedného civilistu.

Vakcínu proti koronavírusu začnú testovať v pondelok, tvrdí vládny zdroj z USA
Účastníci sa nemôžu nakaziť, pretože injekcie, ktoré dostanú, neobsahujú samotný vírus. Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | TASR