Najvyšší súd zrušil zasadnutie s Jaroslavom D., obžalovaným z prípravy vraždy
16 | 03 | 2020 I TASR

Najvyšší súd (NS) SR zrušil verejné zasadnutie s Jaroslavom D., ktorý je obžalovaný spolu so svojím právoplatne odsúdeným bratrancom Michalom Dunajom za prípravu vraždy spoločníka vo firme.


Zasadnutie sa malo konať v stredu (18. 3.). Vyplýva to z rozpisu práce zverejneného na stránke NS SR. Michala Dunaja uznal NS SR koncom februára za vinného z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu prípravy a nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a odsúdil ho na súhrnný trest vo výške 12 rokov odňatia slobody.

Dunaj bol spoluobžalovaný s bratrancom Jaroslavom D. v prípade prípravy vraždy Milana Mláku. Trest si má odpykať v ústave s maximálnym stupňom stráženia.

MIMORIADNE: Vláda vyhlasuje núdzový stav
Slovensko už má 61 nakazených koronavírusom. Nové prípady sú v Trnave, Trenčíne, Martine, Nových Zámkoch, Bratislave, Banskej Bystrici a Nitre. Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR


NS SR mal pôvodne prejednávať prípad bratrancov spoločne. Senát vo februári rozhodol, že vec Michala Dunaja sa vylučuje zo spoločného konania a zasadnutie pokračovalo vtedy iba voči nemu. Dôvodom rozdelenia trestnej veci bolo, že neboli splnené podmienky na vykonanie zasadnutia. To preto, že Jaroslav D. aktuálne nemal obhajcu.

Špecializovaný trestný súd (ŠTS) odsúdil dvojicu za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy v štádiu pokusu v novembri 2019. Súd obžalovaných uznal za vinných a uložil obžalovanému Jaroslavovi D. úhrnný trest odňatia slobody vo výmere 11 rokov. Zároveň trest prepadnutia veci a ochranný dohľad na dva roky. Voči verdiktu sa odvolali obaja bratranci. Dunajovi uložil ŠTS súhrnný trest odňatia slobody vo výmere 12 rokov.

Jaroslav D., ktorý bol IT špecialistom, podľa polície pripravoval vraždu spoločníka vo firme. Motívom mali byť finančné nezhody v ich spoločnom podnikaní. Popradčan požiadal vtedy 42-ročného Dunaja z Ružomberka, aby mu zohnal zbraň. Mal záujem o dlhú automatickú zbraň so zásobníkmi a nábojmi. Dunaj mu za tisíc eur zohnal samopal vzor 58 s odstráneným výrobným číslom.

Kiska bude mať dohľad nad sudcami. Pomôže mu to pri rozsudkoch?
Otázkou je, aké zmeny plánujú liberáli na školstve a či tam ich bačovanie neohrozí systém cirkevných škôl. Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | Aneta Leitmanová