Koronavírusu podľahol aj významný člen iránskej Rady expertov
16 | 03 | 2020 I Marek Molnár

Po infekcii koronavírusom zomrel významný Ajatolláh Hashem Bathaie Golpayenagi, ktorý zastupoval Teherán v iránskej Rade expertov. Bathaie je najznámejším Iránčanom, ktorého táto choroba zabila. Informuje portál RT.


Bathaie Golpayenagi bol nahlásený ako infikovaný v nedeľu, pričom sa stal prvým členom Rady expertov, ktorý bol diagnostikovaný vírusom. V pondelok ráno zomrel v nemocnici Shahid Beheshti v provincii Qom, kde bol liečený spolu s viac ako tisíckami ďalších pacientov.



Rada expertov, združujúca 86 popredných islamských učencov a teológov, volí alebo odvoláva najvyššieho duchovného vodcu krajiny a dozerá na výkon jeho funkcie. Patrí preto medzi najdôležitejšie orgány Iránskej islamskej republiky, hoci do bežnej politiky nezasahuje. Od členov sa nevyžaduje, aby boli duchovnými, ale musia ovládať islamskú jurisprudenciu.

Irán patrí medzi krajiny, ktoré sú touto infekciou postihnuté najviac. V nedeľu iránske ministerstvo zdravotníctva oznámilo takmer 14 000 potvrdených prípadov, pričom počet obetí bol 724.

V Španielsku naháňajú ľudí domov dronmi
Netradičný spôsob, ako upozorniť nezodpovedných ľudí, aby sa nezdržiavali vo väčších počtoch na verejných priestranstvách, zvolili v Španielsku. Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | SITA