Česká vláda zakázala od polnoci voľný pohyb ľudí v celej krajine
16 | 03 | 2020 I TASR

Podľa vlády bude do situácie zapojená aj armáda. Ako uviedol minister vnútra, nasadených bude viac než 2000 vojakov.


Česká vláda zakázala od nedeľňajšej polnoci voľný pohyb ľudí v celej Českej republike. Opatrenie bude platiť do 24. marca s cieľom zabrániť ďalšiemu šíreniu nového druhu koronavírusu. Výnimkou budú cesty do zamestnania alebo nevyhnutné nákupy. Po rokovaní vlády o zavedení celoštátnej karantény to večer oznámil premiér Andrej Babiš, informovali české médiá.

V Česku aktuálne evidujú 293 ľudí nakazených koronavírusom, nárast ich počtu za nedeľu dosiahol 33 percent, ako uviedol minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Výrazné obmedzenie voľného pohybu osôb v ČR bude v platnosti od pondelka 0.00 h do 24. marca 6.00 h.

MIMORIADNE: Vláda vyhlasuje núdzový stav
Slovensko už má 61 nakazených koronavírusom. Nové prípady sú v Trnave, Trenčíne, Martine, Nových Zámkoch, Bratislave, Banskej Bystrici a Nitre. Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR


Zákaz voľného pohybu sa nevzťahuje okrem ciest do zamestnania tiež nevyhnutných ciest za rodinou, nákupu základných životných potrieb alebo ciest do zdravotníckych zariadení, píšu Novinky.cz. "Karanténa neznamená, že sú ľudia zavretí doma. V karanténe v Taliansku ľudia normálne chodia do práce. My karanténu nezavádzame, len obmedzujeme voľný pohyb osôb," povedal premiér Babiš, ako ho citovala Česká televízia.

Minister vnútra Jan Hamáček spresnil, že nikto nikomu nezakazuje chodiť na prechádzku. Cieľom opatrenie je podľa neho obmedzenie medziľudských kontaktov. Pri pohybe vonku by si ľudia mali od seba udržiavať odstup a "držať sa s tými, kto sú s nimi doma".

"Polícia nebude nikoho lustrovať ani naháňať po uliciach. Celá tá situácia je tu preto, aby si ľudia uvedomili, že situácia je vážne," zdôraznil Hamáček.

Seniori nad 80 rokov by mali povinne ostať doma, tvrdí Matovič
Šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič vo svojich opatreniach spomína, že seniori nad 80 rokov by mali povinne ostať doma a nevychádzať von. Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | Peter Haluza


Podľa vlády bude do situácie zapojená aj armáda. Ako uviedol minister vnútra, nasadených bude viac než 2000 vojakov. Podľa ministerstva zdravotníctva vojaci pomáhali už skôr počas víkendu s distribúciou rúšok a respirátorov. Dodávka zdravotníckeho materiálu by do ČR mala podľa ministra Vojtěcha doraziť do konca budúceho týždňa. "Ide o státisíce respirátorov," dodal.

Česká vláda okrem toho zakázala predaj ubytovacích služieb, prevádzku autoškôl, prevádzku taxislužieb s výnimkou tých, ktoré rozvážajú potraviny, ako aj predaj elektroniky. Uzavretie obchodov a zákaz poskytovania služieb sa netýka autoservisov, záhradkárstiev, predaja cestovných lístkov, kvetinárstiev či predaja zdravotných prostriedkov, uvádza web Českej televízie.

Pre hrozbu nového koronavírusu okrem toho vládny kabinet zrušil konanie senátnych volieb a nariadil štátnym orgánom, aby na pracoviskách do týždňa zaviedli obmedzené úradné hodiny.

Kiska bude mať dohľad nad sudcami. Pomôže mu to pri rozsudkoch?
Otázkou je, aké zmeny plánujú liberáli na školstve a či tam ich bačovanie neohrozí systém cirkevných škôl. Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | Aneta Leitmanová


Hajtmanom jednotlivých krajov vláda nariadila určiť školy, v ktorých bude vykonávaná starostlivosť o deti zamestnancov bezpečnostných zborov, obecnej polície alebo zdravotníkov. Už v uplynulých dňoch totiž zrušili výučbu na českých základných, stredných i vysokých školách.

Pre študentov 5. a 6. ročníkov lekárskych fakúlt zaviedli pracovnú povinnosť, pričom všetkým zdravotníkom vláda zakázala čerpanie dovolenky počas trvania núdzového stavu.

Výrazne obmedzený bude predaj nebaleného pečiva. Musí byť zabezpečený okrem iného tak, aby sa na odbernom mieste nezhromažďovali ľudia. V českých mestách okrem toho prestávajú fungovať parkovacie zóny určené len pre miestnych obyvateľov a podnikateľov, ktoré štát opatrením vlády zrušil.

AKTUALIZOVANÉ: Štátne hmotné rezervy podpísali zmluvy na dodanie 30 miliónov rúšok
Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) podpísala zmluvy na dodanie 30 miliónov chirurgických rúšok a ďalších ochranných pomôcok. Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | TASR, SITA


Od polnoci z nedele na pondelok nadobudne účinnosť aj skôr oznámený zákaz vycestovania českých občanov do zahraničia a vstupu cudzincov na územie ČR. Vláda najnovšie rozhodla aj o zavedení vnútornej ochrany hraníc s Nemeckom a Rakúskom s účinnosťou do polnoci 4. apríla, oznámil Babiš.

Česká vláda vo štvrtok vyhlásila núdzový stav, zrušené boli v krajine kultúrne či športové akcie. Od soboty sú uzavreté obchody a reštaurácie s výnimkou predaja potravín, lekární, drogérií, čerpacích staníc a niektorých ďalších prevádzok. Zakázané sú tiež verejné a súkromné akcie s účasťou nad 30 osôb.