Británia chystá opatrenia vojnového typu. Seniori majú ostať štyri mesiace doma
16 | 03 | 2020 I Slávka Cigáňová

Veľká Británia v blízkej dobe zrejme nariadi ľuďom starším ako 70 rokov kompletnú štvormesačnú izoláciu.Reaguje tak na nebezpečenstvo nákazy novým koronavírusom, uviedol politický redaktor britskej televíznej stanice ITV Robert Peston. V krajine na nákazu za sobotu zomrelo ďalších desať ľudí, celkom má už 21 mŕtvych, čo je teda v porovnaní s piatkom dvojnásobok, informoval portál idnes.cz.


Nakazených Britov je viac ako tisíc. Redaktor tiež upozornil, že vláda v nasledujúcich piatich až 20 dňoch pravdepodobne zavedie opatrenia vojnového typu. Mohlo by podľa nej dôjsť i na nútené zabavenie hotelov a ďalších budov, aby v nich mohli vznikať dočasné nemocnice. Vláda by mohla na svoje účely zabaviť i súkromné nemocnice, dodal.

Britský kabinet pripravuje kvôli šíreniu nového koronavírusu zákaz akcií s účasťou veľkého počtu ľudí, čo by sa pravdepodobne dotklo i tenisového turnaja vo Wimbledone, informoval server BBC.

Británia tiež oznámila svoj prvý prípad novorodenca nakazeného novým koronavírusom. Chorá je i jeho matka, ale nie je jasné, či sa dieťa nakazilo už v maternici alebo až pri pôrode.

MIMORIADNE: Vláda vyhlasuje núdzový stav
Slovensko už má 61 nakazených koronavírusom. Nové prípady sú v Trnave, Trenčíne, Martine, Nových Zámkoch, Bratislave, Banskej Bystrici a Nitre. Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR


Tehotná žena bola prijatá do nemocnice v severnom Londýne niekoľko dní pred pôrodom s podozrením na zápal pľúc. Personál, ktorý bol pri pôrode, dostal odporúčanie, aby zostal v izolácii. Žena bola prevezená do špeciálnej nemocnice na infekčné oddelenie, novorodenec je stále v pôrodnici.

Vláda premiéra Borisa Johnsona bola kritizovaná za vyčkávanie s prijatím radikálnych opatrení proti šíreniu koronavírusu. V sobotu britské médiá uviedli, že kabinet pripravuje zákaz akcií s účasťou väčšieho počtu ľudí. Nasledujúci týždeň by sa ním mal zaoberať parlament, nariadenie by potom začalo platiť ďalší víkend.

Týkalo by sa akcií, ako je tenisový turnaj vo Wimbledone alebo hudobný festival v Glastonbury. Oboje sa má konať v júni. List The Daily Telegraph napísal, že zrušené by mohli byť i júnové dostihy v Ascote alebo aprílová Veľká národný steeplechase. Podľa BBC sa ale zatiaľ s prekážkovým dostihom stále počíta, rovnako ako s májovou výstavou kvetín v Chelsea.

V bratislavskej MHD budú od pondelka povinné ochranné rúška, prípadne ich náhrada
Bratislava je ďalším mestom, ktoré reaguje na šírenie nového koronavírusu sprísnením podmienok prepravy v mestskej hromadnej doprave (MHD). Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | TASR